Sos ostrygowy — niezastąpiony dodatek kuchni orientalnej. Przepis na ryż w sosie ostrygowym

Ostrygi
Źródło: GettyImages

Składniki

Ryż w sosie ostrygowym

  • Kawałek Świeży imbir
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 2.5 łyżki Sos ostrygowy
  • 150 g Ryż jaśminowy
  • 1 łyżka Sos sojowy
  • 2 łyżki Liście kolendry
  • 2 sztuki Cebula dymka
  • 0.5 Sztuka Cebula czerwona
  • 1 sztuka Filet z kurczaka
  • Sól
  • 1 ząbek Czosnek
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. 2

    Paprykę czerwoną umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne, a następnie drobno posiekaj.

  3. 3

    Cebulę czerwoną oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.

  4. 4

    Cebulę dymkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w cienkie paseczki.

  5. 5

    Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 

  6. 6

    Pierś z kurczaka umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie wytnij błony i chrząstki. Pokrój mięso w kostkę.

  7. 7

    Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie dodaj czosnek, imbir, cebulę oraz czerwoną paprykę i smaż składniki przez ok. 3 minuty. 

  8. 8

    Dodaj na patelnię kawałki kurczaka i sos sojowy. Smaż komponenty do chwili zarumienienia mięsa. Następnie dodaj ugotowany ryż oraz sos ostrygowy i starannie wymieszaj składniki. Dopraw danie solą oraz czarnym pieprzem mielonym i nakładaj potrawę na talerze.

     

    Ryż w sosie ostrygowym przed podaniem udekoruj listkami kolendry,

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też