Sos ostrygowy — niezastąpiony dodatek kuchni orientalnej. Przepis na ryż w sosie ostrygowym
Sos ostrygowy to unikatowy produkt, nadający daniom niepowtarzalnego aromatu. Specjał ten powstał w XIX wieku przez nieuwagę pewnego kucharza, który zapomniał o gotującej się zupie z ostryg. Po kilku godzinach, gdy przypomniał sobie o wspomnianej potrawie, odkrył, że nabrała ona niesamowitego smaku. Tak właśnie powstał gęsty, wyborny dip, który wkrótce można było zakupić w każdym regionie Chin. Współcześnie sos ostrygowy jest jedną z najchętniej wykorzystywanych przypraw na całym świecie. Poniżej poza przepisem, zdradzamy również, z czym ten aromatyczny dip komponuje się najlepiej.
Składniki
Ryż w sosie ostrygowym
- Kawałek Świeży imbir
- 0.5 Sztuka Papryka czerwona
- 2.5 łyżki Sos ostrygowy
- 150 g Ryż jaśminowy
- 1 łyżka Sos sojowy
- 2 łyżki Liście kolendry
- 2 sztuki Cebula dymka
- 0.5 Sztuka Cebula czerwona
- 1 sztuka Filet z kurczaka
- Sól
- 1 ząbek Czosnek
- Pieprz czarny mielony
- Olej rzepakowy
Przygotowanie
- 1
Ryż jaśminowy ugotuj zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- 2
Paprykę czerwoną umyj, osusz, wytnij gniazdo nasienne, a następnie drobno posiekaj.
- 3
Cebulę czerwoną oraz czosnek obierz z łupin i drobno posiekaj.
- 4
Cebulę dymkę opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w cienkie paseczki.
- 5
Imbir obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
- 6
Pierś z kurczaka umyj, osusz kawałkiem ręcznika papierowego, a następnie wytnij błony i chrząstki. Pokrój mięso w kostkę.
- 7
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju rzepakowego, a następnie dodaj czosnek, imbir, cebulę oraz czerwoną paprykę i smaż składniki przez ok. 3 minuty.
- 8
Dodaj na patelnię kawałki kurczaka i sos sojowy. Smaż komponenty do chwili zarumienienia mięsa. Następnie dodaj ugotowany ryż oraz sos ostrygowy i starannie wymieszaj składniki. Dopraw danie solą oraz czarnym pieprzem mielonym i nakładaj potrawę na talerze.
Ryż w sosie ostrygowym przed podaniem udekoruj listkami kolendry,
Zobacz także:
Mimo że sos ostrygowy to specjał, który powstał na skutek przypadku, aktualnie ciężko wyobrazić sobie bez niego potrawy kuchni orientalnej. Wyrób ten uznawany jest za świetne źródło umami, czyli jednego z pięciu podstawowych smaków. Sos ostrygowy, podobnie jak sos sojowy obfituje w kwas glutaminowy, odpowiadający za charakterystyczny aromat dań azjatyckich. Wyróżnia się on intensywnym, słonym smakiem, co czyni go perfekcyjnym dodatkiem do owoców morza oraz posiłków mięsnych.
Zobacz także: Jak zrobić sos sojowy? Od dziś nie musisz kupować go w sklepie. Przepis jest prosty
Sos ostrygowy — do czego warto go wykorzystać?
Sos ostrygowy to produkt o wszechstronnym zastosowaniu. Szczególnie często wykorzystywany jest jako składnik potraw kuchni chińskiej i japońskiej. Sos ostrygowy można używać do marynowania mięsa, przed grillowaniem czy smażeniem. Nadaje wówczas słodko-słonego smaku oraz odpowiada za delikatną strukturę gotowych kąsków mięsnych. Specjał ten można również dodawać do zup, zwłaszcza tych zawierających ryby i owoce morza.
Sos ostrygowy to także rewelacyjny składnik dressingów sałatkowych. Dla przykładu znakomicie komponuje się z różnorodnymi warzywami, nadając daniu świeżości i unikatowego charakteru. Opisywany produkt to także niezastąpiona przyprawa do potraw z ryżem, takich jak stir-fry, smakołyków przygotowywanych w woku oraz aromatycznego curry. Jeśli jesteś zwolennikiem samodzielnego szykowania wszelkich dipów i sosów, przepis ten z pewnością stanie się jednym z twoich ulubieńców. Przekonaj się o tym już dziś — do przyrządzenia sosu ostrygowego wystarczy wygospodarować zaledwie 20 minut.