Nieziemsko pyszne ciasto dakłas — raj dla każdego łasucha

Ciasto dakłas
Źródło: Shutterstock/Andriana Syvanych

Składniki

Ciasto dakłas — ciasto czekoladowe

  • 1 sztuka Jajko
  • 60 g Cukier
  • 100 g Masło
  • 20 g Kakao
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 115 g Mąka pszenna
  • 125 ml Woda
  • 8 g Cukier waniliowy
  • 50 g Cukier brązowy
  • 1 łyżeczka Kawa rozpuszczalna

Masa dakłas

  • 80 g Daktyle
  • 750 g Serek mascarpone
  • 80 g Orzechy włoskie
  • 180 ml Śmietanka 30%
  • 270 g masa kajmakowa

Beza

  • 200 g Drobny cukier
  • 2 łyżeczki Mąka ziemniaczana
  • 1 Szczypta Sól
  • 4 sztuki Białko jajka
  • 2 garście Posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temp. 180 st. C.

  2. 2

    Dwie foremki o wymiarach 24 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować ciasto czekoladowe, w niewielkim garnuszku doprowadź wodę do wrzenia, następnie dodaj kawałki masła i podgrzewaj składniki do chwili rozpuszczenia tłuszczu. Do naczynia dodaj kakao, kawę, cukier oraz cukier wanilinowy. Komponenty starannie wymieszaj i pozostaw do przestudzenia na ok. 5 minut. 

  4. 4

    Jajka ubij za pomocą miksera na gęsty krem, następnie stopniowo wlewaj mieszankę kakaową, cały czas miksując. Dodaj mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę i ponownie wymieszaj komponenty.

  5. 5

    Ciasto przelej do przygotowanej foremki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz placek przez ok. 10 minut, a następnie wyciągnij blaszkę z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    Aby przygotować bezę, białka ubij z dodatkiem soli na sztywny krem. Następnie porcjami dodawaj cukier, do chwili całkowitego rozpuszczenia. Gdy powstanie gęsta, lśniąca masa, wsyp mąkę ziemniaczaną oraz posiekane orzechy i delikatnie wymieszaj składniki.

  7. 7

    Przygotowaną foremkę napełnij masą bezową i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 st. C. Piecz bezę przez 30 minut, a następnie obniż temperaturę kuchenki do 100 st. C i kontynuuj pieczenie przez kolejne 30 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto do wystudzenia. 

  8. 8

    Aby przygotować krem dakłas, w misie miksera umieść mascarpone oraz śmietankę. Składniki ubijaj na najwyższych obrotach, do chwili otrzymania gęstego kremu. Następnie dodaj kajmak i starannie wymieszaj komponenty. Do gotowej masy dodaj drobno posiekane orzechy i daktyle, a na koniec delikatnie wymieszaj krem za pomocą szpatułki kuchennej.

  9. 9

    Ciasto czekoladowe przykryj kremem dakłas i wyrównaj jego powierzchnię za pomocą łyżki stołowej. Następnie na wierzchu połóż bezę.

     

    Ciasto dakłas schładzaj w lodówce przez co najmniej 2 godziny. Przed podaniem warto oprószyć ciasto dakłas kakaem. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też