Ekspresowe ciasto z bananami — prosty przepis z kilku składników

Ciasto z bananami
Źródło: Shutterstock/Vladislav Noseek

Składniki

Ciasto z bananami

  • 3 sztuki Banan
  • 280 g Mąka pszenna
  • 90 g Cukier
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 200 g Masło
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj formę do pieczenia o średnicy 24 cm. 

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 st. C.

  3. 3

    Do miski przesiej mąkę razem z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, a następnie wymieszaj wszystko za pomocą łyżki.

  4. 4

    Do drugiej miski wsyp cukier, wbij jajka, a następnie dodaj miękkie masło. Całość miksuj na średnich obrotach, aż do uzyskania jednolitej i gładkiej masy.

  5. 5

    Następnie do miksującego się ciasta dodaj stopniowo suche składniki. Możesz to robić za pomocą łyżki, nie zapominając o nieustannym mieszaniu masy na niskich obrotach.

  6. 6

    Całość miksuj do momentu, aż ciasto stanie się gęste.

  7. 7

    Zaraz potem do ciasta dodaj dojrzałe banany. Dla ułatwienia możesz je wcześniej rozdrobnić widelcem lub pokroić na mniejsze kawałeczki. 

  8. 8

    Kontynuuj miksowanie, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

  9. 9

    Następnie wlej masę do przygotowanej formy, włóż do nagrzanego piekarnika i piecz ciasto przez ok. 45 minut.

  10. 10

    Po wyjęciu ciasta bananowego z pieca i jego dokładnym ostygnięciu wierzch deseru oprósz cukrem pudrem lub udekoruj polewą czekoladową. Możesz również położyć swoje ulubione dekoracje lub kolorową posypkę — efekt zależy od własnej inwencji twórczej.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też