Ciasto z jagodami i kruszonką. Prosty przepis na sezonowy przysmak

Ciasto z jagodami
Źródło: Shutterstock/Maslova Valentina

Składniki

Ciasto z jagodami i kruszonką

  • 400 g Jagody
  • Cukier puder
  • 1 szklanki Maślanka
  • 0.5 Szklanka Olej
  • 2 łyżki Cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 3 sztuki Jajko
  • 300 g Mąka pszenna
  • 150 g Cukier

Kruszonka maślana

  • 100 g Mąka pszenna
  • 50 g Masło
  • 50 g Cukier
  • 2 łyżki Cukier waniliowy

Przygotowanie

  1. 1

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. Przygotuj blachę na ciasto, najlepiej  o wymiarach 21 × 26 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia.

  2. 2

    W pierwszej kolejności przygotuj dużą miskę i przesiej do niej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia.

  3. 3

    Zaraz potem dodaj kolejne składniki, tj. cukier i cukier waniliowy. Całość wymieszaj starannie łyżką.

  4. 4

    Następnie do osobnej miski wbij jajka, roztrzep je rózgą, a potem dolej olej oraz maślankę i energicznie wszystko mieszaj, aż powstanie jednolita konsystencja.

  5. 5

    Tak przygotowaną masę dodaj do suchych składników i wymieszaj rózgą lub mikserem na niskich obrotach. Ciasto powinno uzyskać gładką konsystencję.

  6. 6

    W międzyczasie przygotuj kruszonkę, która będzie idealnym zwieńczeniem deseru. Na stolnicę lub do miski wsyp cukier, mąkę i dodajemy zimne masło. Wszystko posiekaj nożem, aż ze składników utworzą się charakterystyczne grudki, czyli kruszonka.

  7. 7

    Na koniec przełóż masę do przygotowanej wcześniej blachy i ułóż na wierzchu jagody. Opcjonalnie możesz użyć również borówek. 

  8. 8

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też