Nieoczywisty chłodnik ogórkowy. Wymarzone orzeźwienie w upalne dni

Chłodnik ogórkowy
Źródło: Shutterstock/Simone Voigt

Składniki

Składniki na chłodnik ogórkowy

  • 300 g Ogórek zielony
  • 4 sztuki Młode ziemniaki
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 pęczek Szczypiorek
  • 1 łyżeczka Sól
  • 1 Szczypta Pieprz
  • 500 ml Jogurt naturalny
  • 4 sztuki Jajko na twardo
  • 4 sztuki Rzodkiewka

Przygotowanie

  1. 1

    Ogórki, które wykorzystamy do zrobienia chodnika powinny być twarde i jędrne, a ziemniaki młode, średniej wielkości.

  2. 2

    Przepis na chłodnik ogórkowy zaczynamy od ugotowania jajek na twardo od obrania ziemniaków. Te drugie następnie gotujemy – zgodnie ze sztuką, w lekko osolonej wodzie, póki nie będą miękkie. Kiedy będą gotowe, odcedzamy je i pozwalamy, żeby się wystudziły.

  3. 3

    Kiedy ziemniaki będą chłodne, kroimy je w kostkę. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i także zostawiamy do przestudzenia.

  4. 4

    Jeśli udało nam się kupić małe, młode ogórki, to nie musimy ich obierać ze skóry, wystarczy, że obetniemy końcówki i dokładnie je umyjemy pozbawioną końców część. Następnie ścieramy do dużej miski ogórki na tarce o dużych oczkach.

  5. 5

    Jeśli wolicie bardziej wyrazisty, ostry smak, na tarce o małych oczkach ścieracie także rzodkiewki i dodajecie je do reszty składników.

  6. 6

    Do miski ze startymi ogórkami dodajemy sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. 

  7. 7

    Mieszamy zawartość miski, łącząc wszystkie składniki, po czym dodajemy jogurt naturalny – najlepszy będzie ten kremowy, lekko płynny, a nie supergęsty. Ponownie mieszamy.

  8. 8

    Miskę z chłodnikiem ogórkowym wstawimy do lodówki na co najmniej godzinę przed podaniem, żeby porządnie się schłodził, a składniki przeszły smakiem.

  9. 9

    Po upłynięciu 60 minut sprawdzamy smak chłodnika. Być może trzeba go będzie doprawić solą lub wzmocnić smak sokiem z cytryny. Ostatni krok to posiekanie szczypiorku i posypanie nim gotowych porcji w miseczkach tuż przed podaniem.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też