Przepis na tę pastę całkowicie zmieni smak twoich kanapek. Wypróbuj pastę z awokado i wędzonego łososia
Pasta z awokado i wędzonego łososia szybko przegoni monotonię z kuchni i odmieni codzienne posiłki. Jeżeli do tej pory w twoim menu królowały kanapki robione “na szybko”, z przysłowiową szynką i serem, na pewno zastanawiasz się, jak w prosty sposób urozmaicić ich smak i wygląd. Mamy na to sprawdzony sposób — przepis na pastę kanapkową z awokado i wędzonego łososia to idealna kompozycja składników, która rozpieści twoje kubki smakowe.
Składniki
Pasta z awokado i wędzonego łososia
- 60 g Łosoś wędzony
- 2 łyżki Posiekany koperek
- 4 łyżki Serek naturalny
- 1 sztuka Awokado
- Pieprz czarny mielony
- 1 sztuka Limonka
- Sól
Przygotowanie
- 1
Awokado przekrój na pół, wyciągnij pestkę i wydrąż miąższ. Przełóż go do osobnej miseczki i rozgnieć, używając widelca. Zaraz potem do zielonej miazgi dodaj sok wyciśnięty z całej limonki.
- 2
Następnie pokrój wędzonego łososia na mniejsze kawałki i dodaj do rozgniecionego awokado.
- 3
Do pasty dodaj kremowy serek i starannie wymieszaj wszystkie komponenty.
- 4
Umyj koperek, osusz i drobno posiekaj. Następnie dodaj zieleninę do pasty z awokado i wędzonego łososia.
- 5
Na koniec dopraw pastę kanapkową odrobiną soli i czarnego pieprzu mielonego. Całość dokładnie wymieszaj i podawaj z ulubionym pieczywem.
Zobacz także:
Pasty kanapkowe cieszą się ogromną popularnością. Fakt ten dziwić nie może, wszak większość z nich przygotować można nawet w kilka minut, a mimo to stanowią smakowite urozmaicenie śniadania, podwieczorku czy kolacji. Istnieje wiele przepisów na smarowidła do pieczywa, jednak jeden zasługuje na szczególne wyróżnienie. Mowa o paście z awokado i łososia wędzonego, która poza rewelacyjnym smakiem obfituje ponadto w wartościowe składniki, niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Jeżeli szukasz sprawdzonego przepisu na dodatek do kromek czy ulubionego pieczywa, koniecznie wykonaj pastę z awokado i wędzonego łososia. Tego smaku się nie zapomina! Raz przygotowana stanie się częstym elementem rodzinnego jadłospisu.
Zobacz także: Banalna w przygotowaniu pasta z bakłażana, idealna jako dip lub urozmaicenie kanapek
Poza nieskomplikowanym sposobem wykonania oraz krótką listą składników warto podkreślić, że przepis na pastę z awokado i wędzonego łososia stanowi rewelacyjne uzupełnienie zdrowego, zróżnicowanego i odpowiednio zbilansowanego jadłospisu. Awokado jest skarbnicą kwasu foliowego, witamin A, C, E oraz witamin z grupy B. Poza tym dostarcza sporo błonnika i składników mineralnych, w tym żelaza, wapnia i potasu. Nie można zapomnieć również o zdrowych tłuszczach, zawartych w tym owocu. Z kolei łosoś powinien być częstym składnikiem naszej diety, przez wzgląd na wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz pełnowartościowego białka.
Pasta z awokado i wędzonego łososia jest zatem nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Co ważne, posiłek z jej dodatkiem nasyci na wiele godzin, dzięki czemu pokusa na podjadanie między głównymi posiłkami odejdzie w niepamięć.
Pasta z awokado i wędzonego łososia — prosty przepis krok po kroku
Do zrobienia pasty z awokado i wędzonego łososia należy wykorzystać miękki, dojrzały owoc. Miąższ łatwo będzie wtedy wydrążyć i rozdrobnić na gładką masę. Do awokado wyciśnij sok z limonki, dodaj kawałki pokrojonego łososia wędzonego, posiekany koperek i kremowy serek. Na koniec dopraw smarowidło wedle własnych upodobań smakowych, dodając sól i czarny pieprz mielony. Po wymieszaniu pasta na kanapki jest gotowa do degustacji. Osobiście polecamy serwować ją z razowym pieczywem, jednak równie dobrze sprawdzi się pszenny chleb czy grzanki. Pastę można także podawać jako dip do kruchych krakersów, wafli ryżowych czy słupków świeżych warzyw.