Aromatyczna pasta z dyni — zasmakuje nawet przeciwnikom jedzenia warzyw

Pasta z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasta z dyni

  • 0.5 Sztuka Cebula
  • 6 łyżek Oliwa z oliwek
  • 5 sztuk Suszone pomidory w oleju
  • 1 kg Dynia Hokkaido
  • 1.5 łyżka Ocet balsamiczny
  • 4 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 2 Szczypty Płatki chili
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony
  • Olej rzepakowy

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 220 st. C.

  2. 2

    Dynię Hokkaido umyj, osusz, a następnie pokrój ją na ćwiartki i usuń z jej wnętrza gniazdo nasienne. Tak przygotowane kawałki pokrój w plastry i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie posmaruj cząstki dyni niewielką ilością oleju rzepakowego i posyp je delikatnie solą. 

  3. 3

    Kawałki dyni piecz przez ok. 30-45 minut, a następnie wyciągnij ją z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Dokładny czas pieczenia zależy od wielkości plastrów tego warzywa. 

  4. 4

    W międzyczasie cebulę obierz z łupin i pokrój ją w drobną kostkę. 

  5. 5

    Na patelni rozgrzej 3 łyżki oliwy z oliwek, a następnie dodaj pokrojoną cebulę. Smaż ją przez 2-3  minuty, a gdy się zeszkli, wsyp posiekaną natkę pietruszki oraz płatki chilli. Wszystkie składniki starannie wymieszaj, po czym ściągnij je z palnika. 

  6. 6

    Upieczoną dynię umieść w misce, dodaj 3 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny oraz suszone pomidory. Wszystkie wymienione składniki blenduj do chwili otrzymania gładkiej masy.

  7. 7

    Do pasty z dyni dodaj podsmażoną wraz z przyprawami cebulkę i starannie wymieszaj. Dopraw krem do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym. Gotową pastę z dyni przechowuj w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też