Tapenada, czyli pasta z czarnych oliwek. Smak Prowansji na Twoim talerzu

Tapenada — pasta z czarnych oliwek
Źródło: GettyImages

Składniki

Tapenada

  • 1 łyżeczka Kapary
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 200 g Czarne oliwki
  • 2 sztuki Anchois w oleju
  • 1 ząbek Czosnek
  • 1 łyżeczka Świeża bazylia
  • 2 łyżki Orzechy pekan
  • 1 Szczypta Pieprz ziołowy

Przygotowanie

  1. 1

    W dużym naczyniu połącz oliwki, orzechy pekan (można zamienić na włoskie bądź nerkowce), czosnek, listki bazylii, kapary, oliwę z oliwek, fileciki anchois oraz pieprz ziołowy. 

  2. 2

    Wszystko starannie wymieszaj za pomocą blendera. Pastę z czarnych oliwek można zrobić, ucierając składniki w moździerzu, jednak będzie to nieco bardziej czasochłonny sposób wykonania smakołyku.

  3. 3

    Gotową tapenadę umieść w słoiczku i przechowuj w lodówce. Podawaj z ulubionymi dodatkami, np. kromkami chrupiącego pieczywa. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też