Chipsy z batatów – zdrowa, domowa chrupiąca przekąska

Chipsy z batatów
Źródło: GettyImages

Składniki

Chipsy z batatów przepis

  • 3 sztuki Bataty
  • 1 opakowanie Oliwa w sprayu
  • 1 łyżeczka Mielona papryka czerwona
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Bataty umyj i obierz. Za pomocą mandoliny lub ostrego i cienkiego noża pokrój bataty w bardzo cienkie plasterki. Bataty zalej zimną wodą, odczekaj 5 minut, wyjmij, odcedź i osusz za pomocą ręczników papierowych.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do 160 stopni, włącz tryb termoobieg.

  3. 3

    Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż plasterki batatów obok siebie. Spryskaj delikatnie oliwą, posyp solą oraz papryką. Wstaw do piekarnika na 20-30 minut. Po 15 minutach przewróć plasterki batatów na drugą stronę. Czas pieczenia uzależnij od stopnia wypieczenia i wysuszenia plasterków. Gotowe chipsy powinny być suche i pomarańczowe.

     

    Zobacz także:

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też