Roladki z szynki w galarecie - efektowna przekąska nie tylko od święta
Roladki z szynki w faszerowane serkiem zalane galaretką to efektowna przekąska, która zaskoczy zarówno domowników, jak i gości. Przygotowanie roladek w galarecie jest bardzo proste. Zobacz jak je zrobić.
Składniki
Roladki z szynki w galarecie
- 8 sztuk Szynka
- 150 g Serek Philadelphia
- 1 łyżka Majonez
- 2 łyżeczki Chrzan tarty
- 8 sztuk Pieczarki
- 1 Szczypta Sól
- 1 szczypta Pieprz
- 300 ml Bulion
- 2 łyżeczki Żelatyna
Przygotowanie
- 1
Pieczarki, umyj, obierz i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź, lekko wyciśnij płyn i pokrój w kostkę.
- 2
Do miski włóż serek, majonez, chrzan, sól, pieprz, pieczarki i wymieszaj.
- 3
Plastry szynki rozłóż na desce, posmaruj farszem i zwiń rulon. Roladki ułóż obok siebie w podłużnym naczyniu.
- 4
Bulion podgrzej i dodaj żelatynę, mieszaj, aż żelatyna się rozpuści. Przestudź.
- 5
Zalej przygotowane roladki przestudzonym bulionem. Odstaw na 10 minut.
- 6
Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki.
Zobacz także:
- Kurczak w galarecie - obłędna przekąska na święta i karnawał
- Uszka z grzybami — przepis na doskonałe uszka wigilijne z suszonych grzybów
- Karp po żydowsku — przepis na słodkiego karpia na stół wigilijny
Jak zrobić bulion do roladek z szynki w galarecie?
Galaretkę można przygotować z bulionu warzywnego lub mięsnego. Bulion warzywny zrobisz w krótszym czasie, mięsny ma bogatszy smak, ale wymaga trochę więcej cierpliwości. Bulion warzywny jest prosty w przygotowaniu i stanowi bazę do przygotowania bulionu mięsnego: wystarczy obrać marchewkę, pora, selera, pietruszkę, zalać warzywa wodą, dodać sól, pieprz, liścia laurowego oraz ziele angielskie i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Bulion mięsny należy wzbogacić mięsem drobiowym (najlepiej sprawdzą się skrzydełka, szyje oraz uda) i gotować na małym ogniu przez 2 godziny. Pod koniec gotowania można dodać gałązkę lubczyku. Aby przygotować dobry bulion, należy pamiętać o kilku zasadach. Po pierwsze nie zalewaj warzyw/mięsa zbyt dużą ilością wody – bulion musi być esencjonalny. Po drugie gotuj bulion na małym ogniu, bo tylko wtedy będzie klarowny. Bulion przecedź przez drobne sito.
Jakie dodatki do roladek z szynki w galarecie?
Poniższy przepis to dobra baza, którą możesz dopasować do siebie, okazji oraz gustów gości. Roladki z szynki w galarecie można personalizować zgodnie z własnymi preferencjami smakowymi. Pieczarki można wymienić na zielony szczypiorek, serek naturalny twarogowy na serek chrzanowy. Można także przygotować farsz z gotowanych jajek. W tym celu należy ugotować na twardo 4 jajka, po wystudzeniu pokroić je w drobną kostkę, dodać po łyżce majonezu oraz tartego chrzanu, doprawić solą oraz pieprzem i wymieszać. Roladki z szynki można także ozdobić ugotowaną marchewką, zielonym groszkiem, natką pietruszki, kukurydzą. Przed podaniem warto skropić roladki sokiem z cytryny lub octem winnym.
Jak przechowywać roladki w galarecie?
Roladki w galarecie można przygotować dzień lub dwa przed planowaną imprezą i przechować w lodówce. Przed włożeniem należy je dokładnie wystudzić oraz zabezpieczyć folią spożywczą, tak aby nie chłonęły zapachów z lodówki. Roladki należy zjeść maksymalnie 4 dni po przygotowaniu.