Koreczki śledziowe — fantastyczna przekąska rybna na jeden kęs

Koreczki śledziowe
Źródło: GettyImages

Składniki

Koreczki śledziowe

  • 0.5 Pęczek Natka pietruszki
  • 500 g Filety śledziowe
  • 200 g Suszone pomidory w oleju
  • 2 łyżki Musztarda Dijon
  • 1 sztuka Cebula
  • 6 sztuk Ogórki kiszone

Przygotowanie

  1. 1

    Śledzie umieść w misce i zalej zimną wodą. Filety rybne odstaw na co najmniej 10 minut, najlepiej w chłodne miejsce. W tym czasie ryby staną się delikatniejsze w smaku.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój ją w piórka. Następnie umieść warzywo na sitku i przelej wrzącą wodą, aby złagodzić jego ostry smak. 

  3. 3

    Ogórki kiszone pokrój wzdłuż na ćwiartki.

  4. 4

    Pomidory suszone odsącz z zalewy.

  5. 5

    Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą, następnie osusz i podziel na mniejsze gałązki.

  6. 6

    Filet śledziowy o długości ok. 10 cm posmaruj musztardą dijon, następnie ułóż na nim suszonego pomidora, ćwiartkę ogórka, niewielką ilość cebuli oraz gałązkę natki pietruszki. Ciasno zwiń składniki w rulon i zepnij wykałaczką, aby zachować ich okrągły kształt. Opisane czynności powtarzaj do chwili wyczerpania wszystkich komponentów. 

  7. 7

    Gotowe koreczki śledziowe ułóż na półmisku i udekoruj natką pietruszki. Przed podaniem przysmak ten należy przechowywać w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też