Niezastąpiony schab w galarecie — staropolski przysmak na wiele okazji

Schab w galarecie
Źródło: GettyImages

Składniki

Schab w galarecie

  • Kawałek Por
  • 2 sztuki Marchew
  • 100 g Seler
  • 1 kg Schab bez kości
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 sztuka Pietruszka
  • 1 sztuka Kostka rosołowa
  • Natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewki, pietruszkę oraz seler obierz ze skórki.

  2. 2

    Schab umyj, osusz, a następnie włóż do garnka i zalej wodą. Dodaj niewielką ilość soli i doprowadź do wrzenia. Zbierz powstały szum, po czym dodaj również marchewki, pietruszkę, seler oraz kostkę rosołową. Wszystkie składniki gotuj do miękkości przez ok. 1,5 godziny. Czas obróbki termicznej zależy od wielkości kawałka mięsa.

  3. 3

    Gdy schab będzie miękki, jednak nie rozgotowany, wyciągnij mięso z wywaru, a pozostały płyn przecedź, aby otrzymać klarowny bulion.

  4. 4

    W międzyczasie przygotuj roztwór żelatyny, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, jednak zamiast wody, wykorzystaj powstały rosół. Galaretkę należy przyrządzić z 6 szklanek wywaru.

  5. 5

    Ugotowaną w bulionie marchewkę pokrój w cienkie plasterki. 

  6. 6

    Jajko włóż do garnuszka z zimną wodą, połóż na palniku o średniej mocy i zagotuj. Utrzymuj wrzenie przez ok. 8 minut, a następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajka przestygną obierz je ze skorupek i pokrój w plastry.

  7. 7

    Schab pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Ułóż kawałki mięsa na głębokim półmisku, a następnie udekoruj je kawałkami ugotowanych warzyw, jajek oraz liśćmi pietruszki. Tak przygotowane składniki zalej chłodną galaretką i przechowuj w lodówce do chwili stężenia. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też