Szaszłyki z kurczaka, czyli absolutny must have na grilla
Szaszłyki z kurczaka to popularne danie, które można przygotować tradycyjnie na grillu lub w przypadku niepogody — na patelni grillowej, a nawet w piekarniku. Ogromnym atutem szaszłyków drobiowych jest to, że można komponować je na różne sposoby. Soczyste kawałki kurczaka, połączone z pysznymi warzywami i aromatycznymi przyprawami to przepis na doskonały i szybki posiłek, który docenią zarówno dzieci, jak i dorośli sympatycy grillowania.
Składniki
Szaszłyki z kurczaka
- 1 Podwójna pierś z kurczaka
- 1 sztuka Papryka czerwona
- 8 sztuk Pieczarki
- 1 sztuka Cukinia zielona
- 1 sztuka Cebula czerwona
Marynata do szaszłyków z kurczaka
- 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
- 1 szczypta Chili mielone
- 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
- 0.25 Łyżeczka Sól
- 0.5 Łyżeczka Oregano
- 1 szczypta Suszony tymianek
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Sok z cytryny
Dodatkowo
- 1 łyżka Zioła prowansalskie
- 3 łyżki Olej
Przygotowanie
- 1
Pierś z kurczaka umyj w chłodnej wodzie, pokrój w kostkę, a następnie przełóż do naczynia. Kawałki mięsa posyp mieszanką przypraw, wchodzących w skład marynaty. Do miski dodawaj kolejno: słodką paprykę mieloną, paprykę chili, pieprz, sól, tymianek, oregano oraz oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z cytryny. Teraz całość starannie wymieszaj, dbając o to, by każdy kawałek kurczaka został pokryty aromatyczną mieszanką . Wierzch naczynia zakryj ściereczką i włóż do lodówki, minimalnie na 30 minut.
- 2
W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na szaszłyki z kurczaka. Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój w kostkę, wielkością zbliżoną do kawałków kurczaka. Następnie umyj czerwoną paprykę, pozbądź się gniazda nasiennego i podziel warzywo na podobne kawałki. Czynność kontynuuj z resztą produktów, tj. z pieczarkami i czerwoną cebulą.
- 3
Przygotuj drewniane patyczki na szaszłyki z kurczaka. Komponowanie przekąski zacznij od twardszych produktów, np. kawałków cukinii. Następnie nabijaj kolejne elementy, dbając o zachowanie naprzemienności. Pozwoli to uzyskać kolorowy specjał, który nie tylko będzie doskonale wyglądać, ale i smakować.
- 4
Przygotowane szaszłyki drobiowe posmaruj olejem, połączonym z odrobiną ziół prowansalskich, po czym ułóż je na rozgrzanym grillu i smaż przez kilka minut, kontrolując kolor oraz stopień ich wypieczenia.
- 5
Szaszłyki z kurczaka serwuj np. z ziemniakami z grilla i domowym sosem barbecue.
Wypróbuj również przepis na szaszłyki drobiowe z piekarnika.
Istnieje wiele pysznych przepisów na grilla, które nigdy się nie nudzą. Za każdym razem zachwycają wyrazistym smakiem i atrakcyjnym wyglądem. Nieważne jest to, ile razy powtarzane były podczas organizowania domowego barbecue — zawsze smakują i prezentują się wybornie. W poczet takich posiłków bez dłuższego zastanawiania się można zakwalifikować szaszłyki z kurczaka. To wyjątkowo proste danie, słynące z pysznej marynaty, odpowiednio dobranych przypraw, kawałków pokrojonych warzyw oraz doskonałej glazury, które razem tworzą kulinarne arcydzieło.
Kiedy przygotować szaszłyki z kurczaka?
Szaszłyki z kurczaka to cieszący się popularnością przepis, który urozmaici każdą imprezę — nie tylko tę, organizowaną w ogrodzie. Można je przygotować nawet wtedy, gdy za oknem nie ma zbyt sprzyjających warunków na to, by urządzić tradycyjnego grilla. Do tego celu wystarczy jedynie patelnia grillowa, a pyszny posiłek już po chwili będzie mógł rozpieszczać podniebienia domowników i zaproszonych gości.
Szaszłyki z kurczaka — jak je zrobić?
Przyrządzenie szaszłyków z kurczaka jest bardzo proste i przyjemne. Zaraz po marynowaniu piersi z kurczaka, pokrojonej na mniejsze kawałki, najważniejszym elementem przepisu jest przygotowanie pozostałych składników, które będą towarzyszyć grillowanemu mięsu. Mowa o warzywach, które powinny być pokrojone na kawałki o tej samej wielkości. Ułatwi to nabijanie ich na drewniane patyczki, ale sprawi też, że szaszłyki z kurczaka będą prezentować się znacznie apetyczniej.
Pokrojone składniki oraz marynowane kawałki mięsa drobiowego powinny być nabijane na patyk dokładnie w połowie. Sprawi to, że produkty będą się stabilnie trzymać, a w trakcie grillowania nie powinny pękać i zsuwać się z patyczków. Kolejność nakładania składników jest dowolna i zależy jedynie od pomysłu gospodarza. Dobrze jest jednak rozpocząć od nieco twardszych warzyw, które bez problemu utrzymają całą resztę i uniemożliwią przesuwanie się pozostałych elementów tego przysmaku.