Szaszłyki z kurczaka, czyli absolutny must have na grilla

Szaszłyki z kurczaka
Źródło: GettyImages

Składniki

Szaszłyki z kurczaka

  • 1 Podwójna pierś z kurczaka
  • 1 sztuka Papryka czerwona
  • 8 sztuk Pieczarki
  • 1 sztuka Cukinia zielona
  • 1 sztuka Cebula czerwona

Marynata do szaszłyków z kurczaka

  • 0.5 Łyżeczka Słodka papryka czerwona
  • 1 szczypta Chili mielone
  • 0.25 Łyżeczka Pieprz czarny mielony
  • 0.25 Łyżeczka Sól
  • 0.5 Łyżeczka Oregano
  • 1 szczypta Suszony tymianek
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek
  • 2 łyżki Sok z cytryny

Dodatkowo

  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 3 łyżki Olej

Przygotowanie

  1. 1

    Pierś z kurczaka umyj w chłodnej wodzie, pokrój w kostkę, a następnie przełóż do naczynia. Kawałki mięsa posyp mieszanką przypraw, wchodzących w skład marynaty. Do miski dodawaj kolejno: słodką paprykę mieloną, paprykę chili, pieprz, sól, tymianek, oregano oraz  oliwę z oliwek i sok wyciśnięty z cytryny. Teraz całość starannie wymieszaj, dbając o to, by każdy kawałek kurczaka został pokryty aromatyczną mieszanką . Wierzch naczynia zakryj ściereczką i włóż do lodówki, minimalnie na 30 minut.

  2. 2

    W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki na szaszłyki z kurczaka. Umyj cukinię, odetnij końcówki i pokrój w kostkę, wielkością zbliżoną do kawałków kurczaka. Następnie umyj czerwoną paprykę, pozbądź się gniazda nasiennego i podziel warzywo na podobne kawałki. Czynność kontynuuj z resztą produktów, tj. z pieczarkami i czerwoną cebulą.

  3. 3

    Przygotuj drewniane patyczki na szaszłyki z kurczaka. Komponowanie przekąski zacznij od twardszych produktów, np. kawałków cukinii. Następnie nabijaj kolejne elementy, dbając o zachowanie naprzemienności. Pozwoli to uzyskać kolorowy specjał, który nie tylko będzie doskonale wyglądać, ale i smakować.

  4. 4

    Przygotowane szaszłyki drobiowe posmaruj olejem, połączonym z odrobiną ziół prowansalskich, po czym ułóż je na rozgrzanym grillu i smaż przez kilka minut, kontrolując kolor oraz stopień ich wypieczenia.

  5. 5

    Szaszłyki z kurczaka serwuj np. z ziemniakami z grilla i domowym sosem barbecue.

     

    Wypróbuj również przepis na szaszłyki drobiowe z piekarnika.

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też