Ciasto Milky Way

Ciasto milky way
Źródło: GettyImages

Składniki

Ciasto

  • 80 g Mąka ziemniaczana
  • 80 g Mąka pszenna
  • 5 Jajko
  • 1 łyżka Kakao
  • 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 100 g Drobny cukier
  • 4 łyżki Olej

Krem

  • 150 g Słodzone mleko skondensowane
  • 1 szklanki Mleko w proszku
  • 1 łyżeczka Pasta waniliowa
  • 250 g Masło

Przygotowanie

  1. 1

    W jednej misce połącz ze sobą suche składniki: 2 rodzaje przesianej mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.

  2. 2

    Białka rozbij do oddzielnej miski i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przestając miksować. Teraz do miski dodaj żółtka i olej. Całość miksuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania jednolitej masy.

  3. 3

    Do miski dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj jej zawartość.

  4. 4

    Przygotuj formę na ciasto. Wysmaruj brytfankę odrobiną oleju i wyłóż ją papierem pieczenia.

  5. 5

    Ciasto czekoladowe przełóż do brytfanki i piecz je w 180 st. C przez 30 minut.

  6. 6

    W międzyczasie zacznij przygotowywać krem do ciasta. Masło ubij na lekką masę. Następnie dodawaj do niego mleko w proszku. Nie przestając miksować, do naczynia dodaj skondensowane mleko i pastę z wanilii. Kiedy masa będzie gotowa, przełóż ją do lodówki. Powinna chłodzić się w niej przez 20 minut.

  7. 7

    Przestudzone ciasto przekrój na pół. Na pierwszą część nałóż całą mleczną masę i przykryj ją drugim blatem kakaowym. Ciasto milky way jest już gotowe. Możesz ozdobić je ulubionymi owocami lub przygotować polewę czekoladową. Przed podaniem deseru schłódź go w lodówce.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też