Ciasto Milky Way
Kolejna inspiracja na wyjątkowy deser — przepis na ciasto Milky Way. Zobacz, jak je przygotować.
Składniki
Ciasto
- 80 g Mąka ziemniaczana
- 80 g Mąka pszenna
- 5 Jajko
- 1 łyżka Kakao
- 1.5 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 100 g Drobny cukier
- 4 łyżki Olej
Krem
- 150 g Słodzone mleko skondensowane
- 1 szklanki Mleko w proszku
- 1 łyżeczka Pasta waniliowa
- 250 g Masło
Przygotowanie
- 1
W jednej misce połącz ze sobą suche składniki: 2 rodzaje przesianej mąki, kakao oraz proszek do pieczenia.
- 2
Białka rozbij do oddzielnej miski i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przestając miksować. Teraz do miski dodaj żółtka i olej. Całość miksuj jeszcze chwilę, aż do uzyskania jednolitej masy.
- 3
Do miski dodaj suche składniki i delikatnie wymieszaj jej zawartość.
REKLAMA - 4
Przygotuj formę na ciasto. Wysmaruj brytfankę odrobiną oleju i wyłóż ją papierem pieczenia.
- 5
Ciasto czekoladowe przełóż do brytfanki i piecz je w 180 st. C przez 30 minut.
- 6
W międzyczasie zacznij przygotowywać krem do ciasta. Masło ubij na lekką masę. Następnie dodawaj do niego mleko w proszku. Nie przestając miksować, do naczynia dodaj skondensowane mleko i pastę z wanilii. Kiedy masa będzie gotowa, przełóż ją do lodówki. Powinna chłodzić się w niej przez 20 minut.
- 7
Przestudzone ciasto przekrój na pół. Na pierwszą część nałóż całą mleczną masę i przykryj ją drugim blatem kakaowym. Ciasto milky way jest już gotowe. Możesz ozdobić je ulubionymi owocami lub przygotować polewę czekoladową. Przed podaniem deseru schłódź go w lodówce.
Zobacz także: