Ciasto Jamajka — zaskakująca wycieczka kulinarna na Karaiby, bez wychodzenia z domu

Ciasto Jamajka
Źródło: Shutterstock/Chatham172

Składniki

Ciasto Jamajka — biszkopt

  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 6 sztuk Jajko
  • 1 szklanki Cukier
  • 0.75 Szklanka Mąka pszenna
  • 2 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana

Galaretka

  • 750 ml Wrzątek
  • 2 opakowania Galaretka cytrynowa

Krem śmietankowy

  • 500 g Serek mascarpone
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietanka 30%

Poncz

  • 1 łyżka Cukier
  • 0.5 Szklanka Ciepła woda
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny

Dodatkowo

  • Dżem morelowy
  • 6 sztuk Banan
  • Mleczna czekolada
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Foremkę  o wymiarach 21 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Aby przygotować biszkopt, białka ubij wraz z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. Następnie porcjami dodawaj cukier, cały czas ubijając. Do piany dodaj żółtka i energicznie wymieszaj składniki. Dodaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Mieszaj składniki do chwili połączenia.

  4. 4

    Ciasto przelej do foremki i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz je przez ok. 30 minut, następnie wyciągnij i pozostaw do przestudzenia.

  5. 5

    Do miski wlej wrzącą wodę i wsyp galaretki cytrynowe. Komponenty starannie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. 

  6. 6

    Do miseczki dodaj składniki ponczu, tj. wodę, cukier oraz sok z  cytryny i starannie je ze sobą wymieszaj.

  7. 7

    Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 2 części. 

  8. 8

    Blaty biszkoptowe nasącz ponczem.

  9. 9

    Do foremki z wysokim rantem włóż blat biszkoptowy. Równomiernie posmaruj go dżemem, a następnie ułóż na wierzchu plasterki bananów. Owoce zalej tężejącą galaretką i wstaw ciasto na ok. 2 godziny do lodówki. 

  10. 10

    W międzyczasie przygotuj masę śmietankową. Śmietanę wlej do miski i ubij na sztywno. Następnie dodaj serek mascarpone i cukier i energicznie wymieszaj składniki. 

  11. 11

    3/4 masy śmietanowej wyłóż na galaretkę i równomiernie rozsmaruj. Przykryj krem drugim blatem biszkoptowym i posmaruj go pozostałą masą. 

  12. 12

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też