Zwalające z nóg ciasto łabędzi puch — najdelikatniejszy deser kokosowy, jaki kiedykolwiek jadłeś

Ciasto łabędzi puch
Źródło: Shutterstock/Lifestyle Travel Photo

Składniki

Ciasto łabędzi puch — biszkopt

  • 170 g Mąka pszenna
  • 5 sztuk Jajko
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 170 g Cukier

Do nasączenia

  • 2 łyżeczki Cukier puder
  • 160 ml Woda
  • 2 łyżki Sok z cytryny

Krem

  • 100 g Cukier
  • 200 g Masło
  • 100 g Sucharki
  • 2 łyżeczki Cukier wanilinowy
  • 750 ml Mleko
  • 120 g Wiórki kokosowe

Posypka kokosowa

  • 80 g Cukier
  • 1 łyżka Masło
  • 100 g Wiórki kokosowe

Dodatkowo

  • 220 g Dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Blaszkę o wymiarach 25 × 35 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Białka oddziel od żółtek.

  4. 4

    Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo wsypuj cukier, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka. 

  5. 5

    Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i starannie wymieszaj komponenty.

  6. 6

    Ciasto przełóż do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut.

  7. 7

    Sucharki pokrusz i wymieszaj z 500 ml mleka. Składniki pozostaw na ok. 5 minut, a następnie dokładnie je zmiksuj.

  8. 8

    Pozostałe mleko wlej do garnuszka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy i podgrzewaj do chwili zagotowania. Następnie dodaj sucharki oraz wiórki kokosowe i ponownie doprowadź roztwór do wrzenia. Krem podgrzewaj przez ok. 5 minut, a następnie przykryj folią spożywczą i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  9. 9

    Masło ucieraj mikserem przez ok. 5 minut. Następnie dodawaj stopniowo krem z sucharkami, cały czas miksując. 

  10. 10

    Biszkopt przekrój wzdłuż na 2 równe części. 

  11. 11

    Składniki ponczu, tj. cukier puder, sok z cytryny i wodę starannie wymieszaj.

  12. 12

    Do blaszki włóż biszkopt i nasącz go ponczem. Następnie posmaruj ciasto dżemem i równomiernie rozsmaruj połowę kremu. Masę przykryj drugą częścią ciasta i nasącz ją ponczem. Rozsmaruj drugą część kremu i wstaw ciasto do lodówki.

  13. 13

    Na patelnię rozpuść masło. Dodaj cukier oraz wiórki kokosowe i podgrzewaj składniki do chwili zarumienienia. Kokosową posypkę rozprowadź równomiernie po powierzchni ciasta.

     

    Ciasto łabędzi puch schładzaj przez co najmniej 8 godzin.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też