Zniewalające ciasto czarny las — tradycyjna receptura na tort szwarcwaldzki

Ciasto czarny las
Źródło: Shutterstock/Wirestock Creators

Składniki

Ciasto czarny las — biszkopt

  • 30 g Masło
  • 5 sztuk Jajko
  • 2 łyżki Kakao
  • 1 łyżeczka Cukier wanilinowy
  • 0.5 Szklanka Mąka pszenna tortowa
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana

Do nasączenia

  • 1 łyżka Cukier
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 0.5 Sztuka Sok z cytryny

Krem czekoladowy

  • 250 g Serek mascarpone
  • 2 tabliczki Gorzka czekolada
  • 3 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietanka 36%

Krem śmietankowy

  • 3 łyżki Cukier puder
  • 500 ml Śmietanka 36%
  • 350 g Serek mascarpone

Dodatkowo

  • 1 tabliczka Gorzka czekolada
  • Wiśnie z kompotu

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 170 st. C.

  2. 2

    Spód tortownicy o średnicy 26 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Masło rozpuść w rondelku i pozostaw do wystudzenia.

  4. 4

    Białka oddziel od żółtek.

  5. 5

    Białka ubij na sztywną pianę, a następnie stopniowo wsypuj cukier i cukier wanilinowy, cały czas ubijając. Następnie dodaj żółtka. 

  6. 6

    Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę pszenną wraz z mąką ziemniaczaną oraz kakao i starannie wymieszaj komponenty.

  7. 7

    Ciasto przełóż do przygotowanej blaszki i wstaw do nagrzanego piekarnika. Biszkopt piecz przez ok. 35 minut.

  8. 8

    Aby przygotować krem czekoladowy, czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. 

  9. 9

    Do misy miksera wlej śmietankę i ubij ją na sztywno. Następnie dodaj do masy serek mascarpone, cukier puder oraz czekoladę i miksuj składniki do chwili połączenia. 

  10. 10

    Aby przygotować krem śmietankowy, śmietanę ubij na sztywną pianę, następnie dodaj serek mascarpone oraz cukier puder i ubijaj komponenty do chwili powstania jednolitej masy.

  11. 11

    Składniki ponczu, tj. cukier, sok z cytryny oraz wodę starannie wymieszaj.

  12. 12

    Biszkopt przekrój na 3 poziome blaty i każdy z nich nasącz ponczem.

  13. 13

    Na pierwszym blacie ciasta rozsmaruj krem czekoladowy, następnie przykryj go drugim blatem i ułóż na nim wiśnie. Ciasto posmaruj połową kremu śmietankowego i przykryj trzecim blatem. 

  14. 14

    Ciasto czarny las udekoruj z wierzchu oraz z boków pozostałym kremem śmietankowym, a następnie posyp wiórkami czekoladowymi. 

     

    Ciasto czarny las schładzaj przed podaniem przez co najmniej 3 godziny.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też