Czekoladowe ciasto z dżemem — pyszny wypiek dla początkujących miłośników cukiernictwa

Czekoladowe ciasto z dżemem
Źródło: Shutterstock/larik_malasha

Składniki

Czekoladowe ciasto z dżemem

  • 1 łyżka Kakao
  • 2 szklanek Mąka pszenna tortowa
  • 1 szklanki Mleko
  • 1 łyżka Mielony cynamon
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 2 sztuki Jajko
  • 1 szklanki Cukier
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 5 łyżek Dżem z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  2. 2

    Jajka wbij do miski, następnie dodaj cukier i ubij składniki na jasną i puszystą masę. 

  3. 3

    Do masy jajecznej wlej następnie olej rzepakowy, mleko oraz dżem z porzeczki. Składniki miksuj do chwili powstania jednolitej masy. 

  4. 4

    Do drugiej miski wsyp suche składniki, tj. mąkę tortową, mielony cynamon, sodę oczyszczoną oraz kakao i starannie wymieszaj całość.

  5. 5

    Mieszankę suchych składników wsyp do masy jajecznej i energicznie wymieszaj komponenty. 

  6. 6

    Keksówkę o wymiarach ok. 7 × 30 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia. 

  7. 7

    Ciasto z dżemem przelej do przygotowanej keksówki i włóż do nagrzanego piekarnika.

  8. 8

    Ciasto czekoladowe piecz przez ok. 45 minut, a następnie wyciągnij z kuchenki i pozostaw do przestudzenia.

     

    Ciasto z dżemem warto przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub polać kremem czekoladowym.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też