Domowe mleko sojowe

Domowe mleko sojowe
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 200 g Soja
  • 1.5 litr Woda

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj soję, a następnie przełóż nasiona do miski. Zalej je zimną wodą i pozostaw na całą noc.

  2. 2

    Następnego dnia odcedź nasiona i dokładnie opłucz je pod wodą.

  3. 3

    Odsączoną soję wrzucić do garnka, dodaj 500 ml wody i gotuj przez 15 minut.

  4. 4

    Ugotowane i odcedzone nasiona soi przełóż do blendera, wlej litr wody i dobrze wymieszaj. Jeśli mleko jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.

  5. 5

    Domowe mleko sojowe przefiltruj przez cienką szmatkę. Płyn, który pozostanie na tkaninie, wyciśnij do reszty mleka.

  6. 6

    Mleko sojowe gotowe jest do spożycia od razu po przygotowaniu. Przelej je do szklanych butelek i przechowuj w lodówce. Jeśli preferujesz bardziej słodki smak, do mleka możesz dodać stewie lub inny słodzik.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też