Domowe mleko sojowe
Soja jest niesamowitym źródłem pełnowartościowego białka. Obniża ciśnienie krwi oraz poziom „złego” cholesterolu. Z wielu względów warto włączyć ten składnik swojej diety, np. w postaci mleka sojowego. Zobacz, jak przygotować je samodzielnie.
Składniki
- 200 g Soja
- 1.5 litr Woda
Przygotowanie
- 1
Umyj soję, a następnie przełóż nasiona do miski. Zalej je zimną wodą i pozostaw na całą noc.
- 2
Następnego dnia odcedź nasiona i dokładnie opłucz je pod wodą.
- 3
Odsączoną soję wrzucić do garnka, dodaj 500 ml wody i gotuj przez 15 minut.
REKLAMA - 4
Ugotowane i odcedzone nasiona soi przełóż do blendera, wlej litr wody i dobrze wymieszaj. Jeśli mleko jest zbyt gęste, dodaj więcej wody.
- 5
Domowe mleko sojowe przefiltruj przez cienką szmatkę. Płyn, który pozostanie na tkaninie, wyciśnij do reszty mleka.
- 6
Mleko sojowe gotowe jest do spożycia od razu po przygotowaniu. Przelej je do szklanych butelek i przechowuj w lodówce. Jeśli preferujesz bardziej słodki smak, do mleka możesz dodać stewie lub inny słodzik.
Zobacz także: