Jajecznica z pieczarkami — świetny pomysł na atrakcyjne śniadanie

Jajecznica z pieczarkami
Źródło: StockFood

Składniki

Jajecznica z pieczarkami

  • 5 Jajko
  • 1 sztuka Cebula
  • 100 g Pieczarki
  • 1 garść Posiekany szczypiorek
  • 1 łyżka Masło
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie jajecznicy z pieczarkami rozpocznij od starannego umycia grzybów z pozostałości ziemi, a następnie pokrój je w cienkie plasterki.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Jajka wbij do miseczki — na tym etapie nie ma potrzeby ich mieszana.

  4. 4

    Na rozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła, a kiedy się roztopi, wrzuć na nie pokrojoną cebulę. Smaż ją przez ok. 3-4 minuty do momentu zeszklenia.

  5. 5

    Do podsmażonej cebuli dodaj pieczarki. Smaż je tak długo, aż cała woda odparuje, a grzyby ładnie się zarumienią. Następnie zdejmij je z palnika.

  6. 6

    Na czystą, nierozgrzaną patelnię dodaj łyżkę masła i rozbite wcześniej jajka, a następnie zacznij je bardzo energicznie mieszać. 

  7. 7

    Gdy jajecznica z pieczarkami osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmij ją z palnika, przypraw do smaku solą oraz czarnym pieprzem mielonym i dodaj posiekany szczypiorek. Całość starannie mieszaj, aż do połączenia wszystkich składników. Jajecznica z pieczarkami smakuje najlepiej podana z pieczywem posmarowanym masłem oraz porcją świeżych warzyw.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też