Znakomita sałatka z pieczarkami — uniwersalna przekąska na wiele okazji
Sałatka z pieczarkami stanowi doskonałą kompozycję starannie wyselekcjonowanych składników. Poszczególne smaki znakomicie do siebie pasują, dzięki czemu otrzymany efekt jest naprawdę zniewalający. Sałatka pieczarkowa to receptura rzadko spotykana i uniwersalna. Wprowadzenie jej do domowego jadłospisu z pewnością okaże się pierwszorzędnym pomysłem.
Składniki
Sałatka z pieczarkami
- 2 sztuki Jajko
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 250 g Pieczarki
- 2 łyżki Posiekany szczypiorek
- 2 łyżki Majonez
- 40 g Cebula
- 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
- 120 g Ogórek konserwowy
- Sól
- Pieprz czarny mielony
Przygotowanie
- 1
Pieczarki starannie oczyść.
- 2
W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej umyte pieczarki i gotuj je przez 6 minut. Po upływie wskazanego czasu odcedź grzyby na sitku, skrop sokiem z cytryny i pozostaw do całkowitego wystudzenia.
- 3
Gdy grzyby przestygną, osusz je za pomocą kawałka ręcznika papierowego, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.
- 4
Jajka umieść w garnuszku z zimną wodą, a następnie połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania, utrzymuj wrzenie przez następne 7 minut, a następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajka będą chłodne, obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę.
- 5
Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.
- 6
Ogórki konserwowe odsącz z zalewy, po czym pokrój je w drobną kostkę.
- 7
Pietruszkę oraz szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz ją i drobno posiekaj.
- 8
Wszystkie przygotowane składniki, tj. ogórki, jajka, pieczarki, pietruszkę, szczypiorek oraz cebulę umieść w misce, następnie dodaj majonez i starannie wszystko wymieszaj. Pod koniec dopraw sałatkę z pieczarkami solą oraz czarnym pieprzem mielonym według własnych preferencji.
Sałatka z pieczarkami najlepiej smakuje ok. 30 minut po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki dobrze się połączą. Może być ona serwowana samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego pieczywa.
Zobacz także:
Sałatka z pieczarkami to rewelacyjny przepis, który doskonale sprawdzi się na każdy posiłek w ciągu dnia. Smakuje każdemu entuzjaście grzybów, dlatego świetnym pomysłem okaże się przygotowanie jej jako posiłek na wynos. Zapakowana w plastikowe pudełko może umilić ciężki dzień w pracy lub stanowić smaczną przekąskę w szkole. Sałatka z pieczarkami nie zakłada wykorzystania składników dostępnych jedynie sezonowo, przez co recepturę tę można śmiało przyrządzać niezależnie od pory roku.
Sałatka pieczarkowa jest niezwykle prosta w przygotowaniu, co przyczynia się do jej stale rosnącej popularności. Nie wymaga ponadto posiadania specjalistycznego sprzętu kuchennego czy zaawansowanych umiejętności kucharskich. Koniecznie wypróbuj tę smakowitą potrawę i zachwyć swoich najbliższych wyjątkowym posiłkiem, na miarę szefa kuchni.
Zobacz także: Sałatka z selera naciowego z przepisu babci. Ten smakołyk zawsze się udaje
Sałatka z pieczarkami — jak urozmaicić podstawowy przepis?
Sałatka z pieczarek to przepis, który doskonale smakuje przygotowany zarówno w grzybów świeżych, jak i marynowanych. Osoby, które nie dysponują dużą ilością wolnego czasu, jednak chciałyby przygotować tę recepturę, mogą sięgnąć również po pieczarki w occie, dzięki czemu czas wykonania odczuwalnie się skróci. Warto także rozważyć dodatek pokrojonego w paseczki pora. To składnik, który nada jej ostrości i wyrazistszego smaku. Sałatka pieczarkowa smakuje także rozkosznie z dodatkiem groszku konserwowanego i kukurydzy.
Oprócz wzbogacenia tej receptury w dodatkowe składniki można także dowolnie zmieniać proporcje wykorzystanych komponentów. Miłośnicy ostrzejszych smaków mogę dodać do niej więcej cebuli. Sałatka z pieczarkami polecamy przyrządzić ze zwiększoną porcją ogórków konserwowych.