Znakomita sałatka z pieczarkami — uniwersalna przekąska na wiele okazji

Sałatka z pieczarkami
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z pieczarkami

  • 2 sztuki Jajko
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 250 g Pieczarki
  • 2 łyżki Posiekany szczypiorek
  • 2 łyżki Majonez
  • 40 g Cebula
  • 2 łyżki Posiekana natka pietruszki
  • 120 g Ogórek konserwowy
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Pieczarki starannie oczyść.

  2. 2

    W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej umyte pieczarki i gotuj je przez 6 minut. Po upływie wskazanego czasu odcedź grzyby na sitku, skrop sokiem z cytryny i pozostaw do całkowitego wystudzenia.

  3. 3

    Gdy grzyby przestygną, osusz je za pomocą kawałka ręcznika papierowego, a następnie pokrój w bardzo drobną kostkę.

  4. 4

    Jajka umieść w garnuszku z zimną wodą, a następnie połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania, utrzymuj wrzenie przez następne 7 minut, a następnie zalej je zimną wodą. Gdy jajka będą chłodne, obierz je ze skorupek i pokrój w kostkę.

  5. 5

    Cebulę obierz z łupin, a następnie drobno ją posiekaj.

  6. 6

    Ogórki konserwowe odsącz z zalewy, po czym pokrój je w drobną kostkę.

  7. 7

    Pietruszkę oraz szczypiorek opłucz pod bieżącą wodą, osusz ją i drobno posiekaj.

  8. 8

    Wszystkie przygotowane składniki, tj. ogórki, jajka, pieczarki, pietruszkę, szczypiorek oraz cebulę umieść w misce, następnie dodaj majonez i starannie wszystko wymieszaj. Pod koniec dopraw sałatkę z pieczarkami solą oraz czarnym pieprzem mielonym według własnych preferencji.

     

    Sałatka z pieczarkami najlepiej smakuje ok. 30 minut po przygotowaniu, gdy wszystkie smaki dobrze się połączą. Może być ona serwowana samodzielnie lub w towarzystwie ulubionego pieczywa.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też