Biała sałatka babci, którą zrobisz z 6 składników. Tania, a do tego pyszna!

Biała sałatka babci
Źródło: Shutterstock/marco mayer

Składniki

Biała sałatka babci

  • 7 sztuk Jajko
  • 2 łyżeczki Musztarda
  • 1 główka Kalafior
  • 7 łyżek Majonez
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Główkę kalafiora starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na niewielkie różyczki. 

  2. 2

    Nalej do garnka wodę i zagotuj ją z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do wody różyczki kalafiora i gotuj warzywo, aż stanie się miękkie. Następnie wyjmij kalafior z wody i odłóż do przestudzenia.

  3. 3

    Ugotuj jajka na twardo. Gdy woda zacznie wrzeć, odlicz jeszcze ok. 8 minut. Następnie zdejmij garnuszek z palnika, zalej jajka zimną wodą, a gdy ostygną, obierz ze skorupek i posiekaj na drobne kawałki.

  4. 4

    Do dużego naczynia dodaj kawałki ugotowanego, przestudzonego kalafiora i pokrojone jajka. Następnie dodaj również musztardę oraz majonez i dokładnie wymieszaj zawartość miski. 

  5. 5

    Na koniec dopraw białą sałatkę babci wedle własnych upodobań, dodając czarny pieprz mielony i sól. Gotową przekąskę umieść w lodówce. Przed podaniem udekoruj sałatkę, dodając na wierzch liście zielonej pietruszki.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też