Biała sałatka babci, którą zrobisz z 6 składników. Tania, a do tego pyszna!
Sałatka babci z 6 składników zawładnie twoim sercem. Jeśli tak jak my przepadasz za prostymi i szybkimi przepisami na domowe smakołyki, koniecznie skuś się na zrobienie tego specjału. Receptura nie wpłynie negatywnie na domowy budżet, a pyszną sałatkę przygotujesz w kilka chwil. Idealnie nadaje się do drugiego dania.
Składniki
Biała sałatka babci
- 7 sztuk Jajko
- 2 łyżeczki Musztarda
- 1 główka Kalafior
- 7 łyżek Majonez
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
Główkę kalafiora starannie umyj pod bieżącą wodą, a następnie podziel na niewielkie różyczki.
- 2
Nalej do garnka wodę i zagotuj ją z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzuć do wody różyczki kalafiora i gotuj warzywo, aż stanie się miękkie. Następnie wyjmij kalafior z wody i odłóż do przestudzenia.
- 3
Ugotuj jajka na twardo. Gdy woda zacznie wrzeć, odlicz jeszcze ok. 8 minut. Następnie zdejmij garnuszek z palnika, zalej jajka zimną wodą, a gdy ostygną, obierz ze skorupek i posiekaj na drobne kawałki.
- 4
Do dużego naczynia dodaj kawałki ugotowanego, przestudzonego kalafiora i pokrojone jajka. Następnie dodaj również musztardę oraz majonez i dokładnie wymieszaj zawartość miski.
- 5
Na koniec dopraw białą sałatkę babci wedle własnych upodobań, dodając czarny pieprz mielony i sól. Gotową przekąskę umieść w lodówce. Przed podaniem udekoruj sałatkę, dodając na wierzch liście zielonej pietruszki.
Zobacz także:
Brak pomysłu na coś pysznego do obiadu? Wspaniale trafiłeś! Prosty przepis na sałatkę z zeszytu babci z pewnością zasmakuje każdemu domownikowi. Do jej przygotowania potrzebnych jest tylko 6 składników, które z dużym prawdopodobieństwem posiadasz już w swojej lodówce. Jeśli nie, brakujące komponenty z łatwością zakupisz w każdym sklepie, nawet tym osiedlowym. Krótka lista składników powoduje, że przekąska jest tania i ekspresowa do przyrządzenia.
Sałatka z kalafiorem i jajkiem doskonale pasuje do mięs, ryb i wielu innych specjałów. Mnóstwo osób zajada ją również samodzielnie, jako odrębną przekąskę w ciągu dnia. Nic w tym dziwnego — to szybki i niskobudżetowy sposób na prawdziwy smakołyk.
Zobacz także: Popisowa sałatka 1905, prosto z Florydy poleca się na wiele okazji. Przepis krok po kroku
Biała sałatka z przepisu babci — jak ją przygotować? Garść porad i wskazówek
Biała sałatka babci nie zakłada dodatku mięsa. Z tego względu doskonale sprawdzi się dla osób, które nie przepadają, ograniczają bądź w ogóle nie spożywają mięsa. Najbardziej czasochłonnym elementem przepisu jest gotowanie jajek i kalafiora, a to przecież tylko kilkanaście minut. Następnie warzywo musi nieco przestygnąć, by zostać połączone z pozostałymi komponentami. Tak samo sytuacja ma się z jajkami, które po ostygnięciu obieramy ze skorupek i kroimy na małe kawałki.
Smak białej sałatki babci podkreśla dodatek majonezu i musztardy oraz przypraw, czyli soli i czarnego pieprzu mielonego. Po skosztowaniu przekąski polecamy doprawić ją, jeśli oczywiście zajdzie taka potrzeba. Nic nie stoi na przeszkodzie, by urozmaicić posiłek innymi dodatkami, których nie ma w przepisie. Zapewniamy jednak, że nawet w podstawowej 6-składnikowej formie sałatka z przepisu babci jest rewelacyjna. W końcu nie bez powodu mówi się, że siła tkwi w prostocie. Proponowana dziś przez nas receptura jest tego doskonałym potwierdzeniem.
Jak urozmaicić podstawowy przepis na sałatkę z kalafiorem i jajkiem?
Chcąc wzbogacić smak białej sałatki, polecamy rozważyć dodatek tartego sera. Posiekany koperek sprawi z kolei, że przekąska stanie się bardziej świeża i nada jej lekkości. Jeśli natomiast jesteś miłośnikiem mięsa, do sałatki możesz dodać grillowaną lub pieczoną pierś z kurczaka. Również fani ryb mogą dodać od siebie przysłowiowe trzy grosze. Do posiłku pasować będzie także wędzona ryba.