Rabarbar pod kruszonką, czyli słynne crumble z nowalijkami. Przepis na bajeczny deser

Rabarbar pod kruszonką
Źródło: Shutterstock/rontav

Składniki

Rabarbar pod kruszonką

  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżka Ekstrakt z wanilii
  • 750 g Rabarbar
  • 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
  • 50 g Drobny cukier

Kruszonka

  • 110 g Miękkie masło
  • 3 łyżki Cukier trzcinowy Demerara
  • 150 g Mąka pszenna
  • 3 łyżki Cukier

Przygotowanie

  1. 1

    Łodygi rabarbaru opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki, mierzące ok. 1 cm. Następnie umieść je w garnku.

  2. 2

    Do garnka z rabarbarem dodaj masło, drobny cukier, ekstrakt z wanilii oraz skrobię ziemniaczaną (można zastąpić skrobią kukurydzianą). Wszystkie składniki starannie wymieszaj i włącz palnik, ustawiając mały płomień. Po 5 minutach podgrzewania masło powinno stać się płynne. Wyłącz palnik, a zawartość garnka przełóż do okrągłej formy na ciasto.

  3. 3

    Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.

  4. 4

    Następnie przygotuj kruszonkę. Do oddzielnego naczynia dodaj miękkie masło oraz mąkę i połącz składniki, rozcierając je między palcami. Zaraz potem do masy dodaj cukier trzcinowy Demerara oraz biały cukier i ponownie powtórz czynność z ucieraniem mieszanki. 

  5. 5

    Przygotowaną kruszonkę wyłóż na wierzch rabarbaru, znajdującego się w formie. 

  6. 6

    Rabarbar pod kruszonką piecz przez 35 minut. Deser powinien stać się apetycznie rumiany. Gotowy smakołyk polecamy serwować z dodatkiem porcji lodów waniliowych.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też