Rabarbar pod kruszonką, czyli słynne crumble z nowalijkami. Przepis na bajeczny deser
Rabarbar pod kruszonką to pomysł na szybki i nieskomplikowany deser. To idealny sposób na tzw. małe co nieco, które zajadać można zarówno na ciepło, niedługo po wyjęciu z piekarnika, jak i na zimno. Chociaż przepis nie jest trudny, przed przystąpieniem do działania warto zapoznać się z kilkoma wskazówkami. Przydatne porady znajdziesz w poniższym opisie.
Składniki
Rabarbar pod kruszonką
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżka Ekstrakt z wanilii
- 750 g Rabarbar
- 1 łyżka Skrobia ziemniaczana
- 50 g Drobny cukier
Kruszonka
- 110 g Miękkie masło
- 3 łyżki Cukier trzcinowy Demerara
- 150 g Mąka pszenna
- 3 łyżki Cukier
Przygotowanie
- 1
Łodygi rabarbaru opłucz pod bieżącą wodą i pokrój na mniejsze kawałki, mierzące ok. 1 cm. Następnie umieść je w garnku.
- 2
Do garnka z rabarbarem dodaj masło, drobny cukier, ekstrakt z wanilii oraz skrobię ziemniaczaną (można zastąpić skrobią kukurydzianą). Wszystkie składniki starannie wymieszaj i włącz palnik, ustawiając mały płomień. Po 5 minutach podgrzewania masło powinno stać się płynne. Wyłącz palnik, a zawartość garnka przełóż do okrągłej formy na ciasto.
- 3
Nagrzej piekarnik do temperatury 190 st. C.
- 4
Następnie przygotuj kruszonkę. Do oddzielnego naczynia dodaj miękkie masło oraz mąkę i połącz składniki, rozcierając je między palcami. Zaraz potem do masy dodaj cukier trzcinowy Demerara oraz biały cukier i ponownie powtórz czynność z ucieraniem mieszanki.
- 5
Przygotowaną kruszonkę wyłóż na wierzch rabarbaru, znajdującego się w formie.
- 6
Rabarbar pod kruszonką piecz przez 35 minut. Deser powinien stać się apetycznie rumiany. Gotowy smakołyk polecamy serwować z dodatkiem porcji lodów waniliowych.
Zobacz także:
Crumble z rabarbarem, bo tak inaczej określa się ten deser, przygotujesz w mgnieniu oka. Jego fenomen zawdzięczamy mistrzowskiemu połączeniu składników: kwaśny rabarbar idealnie komponuje się ze słodką, maślaną kruszonką. Przepis podzielić można na 3 główne etapy:
- obróbkę kawałków rabarbaru z dodatkiem masła, cukru i skrobi ziemniaczanej,
- wykonanie maślanej kruszonki i posypanie nią przygotowanych owoców,
- pieczenie deseru.
Dzięki przepisowi opisanemu krok po kroku, z wykonaniem smakołyku poradzi sobie nawet początkujący miłośnik cukiernictwa. Poniżej podpowiadamy dodatkowo, na co zwrócić szczególną uwagę, żeby rabarbar pod kruszonką wyszedł jak z najlepszej kawiarni.
Zobacz także: Najsmaczniejsze owoce pod kruszonką — ten przepis skradnie Twoje serce
Jak zrobić rabarbar pod kruszonką? Garść porad i wskazówek
Przepis na rabarbar pod kruszonką jest bardzo prosty. Warto wiedzieć, że kruszonkę, jak i pokrojone nowalijki przygotować można wcześniej przed planowanym pieczeniem, jednak połączyć można je dopiero chwilę przed umieszczeniem w nagrzanym piekarniku. Deser jest gotowy po ok. 35 minutach. Warto zwrócić uwagę na to, by wierzch apetycznie się zarumienił.
Gotowe crumble z rabarbarem wyciągnij z piekarnika i odłóż na kilka minut na kuchenny blat. Skosztowane od razu po pieczeniu może wiązać się z ryzykiem oparzenia, dlatego radzimy uzbroić się w cierpliwość i chwilę odczekać. Rabarbar pod kruszonką równie dobrze smakuje na zimno.
Z czym podawać rabarbar z kruszonką? Najlepsze propozycje
Kawałki rabarbaru zapieczone pod maślaną, rozpływającą się w ustach kruszonką z pewnością staną się waszym ulubionym deserem. To rewelacyjne potwierdzenie popularnego powiedzenia, że siła tkwi w prostocie. Żeby nieco poprawić prezencję smakołyku, warto zatroszczyć się o odpowiednie dodatki. Naszym ulubionym urozmaiceniem jest dodanie porcji lodów waniliowych. Można postawić również na inny smak gelato, wedle uznania. Crumble z rabarbarem polecamy ponadto serwować z budyniem lub bitą śmietaną, najlepiej przygotowaną samodzielnie.