Sałatka z rukolą i fetą — zdrowa przekąska, której smak Cię zaskoczy

Sałatka z rukolą i feta
Źródło: GettyImages

Składniki

Sałatka z rukolą i feta

  • 100 g Ser feta
  • 1 łyżka Zioła prowansalskie
  • 40 g Kiełki rzodkiewki
  • 50 g Rukola
  • 10 sztuk Pomidory koktajlowe
  • 20 g Orzechy włoskie
  • 0.5 Sztuka Cytryna
  • 3 łyżki Oliwa z oliwek
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Pomidorki koktajlowe, rukolę oraz kiełki rzodkiewki opłucz pod bieżącą wodą, a następnie osusz. 

  2. 2

    Pomidorki koktajlowe przekrój na połowę.

  3. 3

    Wyciśnij do miski sok z cytryny ręcznie lub korzystając z wyciskarki do cytrusów. Wyciągnij z płynu ewentualne pestki. 

  4. 4

    W miseczce wymieszaj ze sobą 3 łyżki oliwy z oliwek oraz sok z cytryny, zioła prowansalskie, sól oraz czarny pieprz mielony.

  5. 5

    Ser feta pokrój w kostkę o boku ok. 1 cm.

  6. 6

    Na patelni upraż orzechy włoskie.

  7. 7

    W misce umieść wszystkie składniki tj. rukolę, kiełki rzodkiewki, fetę, pomidorki koktajlowe oraz orzechy włoskie. Następnie polej sałatkę sosem i wymieszaj. Sałatka z rukolą smakuje doskonale w towarzystwie świeżego pieczywa. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też