Domowe sushi — przepis na specjał, który zaskoczy Twoich bliskich

Domowe sushi
Źródło: GettyImages

Składniki

Domowe sushi

  • 0.5 Sztuka Awokado
  • 0.5 Sztuka Marchew
  • 0.5 Sztuka Papryka czerwona
  • 0.5 Sztuka Ogórek szklarniowy
  • 250 g Ryż do sushi
  • 3 sztuki Listki nori
  • Serek śmietankowy
  • 100 g Łosoś wędzony
  • Szczypiorek

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie domowego sushi rozpocznij od ugotowania ryżu. Należy zrobić to, podążając za instrukcją na opakowaniu produktu. W międzyczasie w oddzielnym naczyniu połącz 0,5 łyżeczki soli, 2 łyżki octu ryżowego oraz 2 łyżeczki cukru. Po wymieszaniu sporządzoną zaprawą polej ugotowany ryż do sushi i wymieszaj starannie.

  2. 2

    Połowę sztuki marchewki, ogórka szklarniowego, awokado, papryki czerwonej oraz 100 g łososia pokrój w dość cienkie paseczki. 

  3. 3

    Umyj szczypiorek i drobno go posiekaj.

  4. 4

    Na rozłożonej macie do sushi połóż listek nori, układając go połyskującą częścią ku dołowi. 

  5. 5

    Do niewielkiego naczynia wlej zimną wodę i wymieszaj ją z łyżką ryżowego octu. Taka mieszanka przeznaczona jest do moczenia dłoni, podczas robienia domowego sushi. 

  6. 6

    Kiedy ryż przestygnie, za pomocą delikatnie zwilżonych rąk rozłóż jego warstwę na przygotowanym wcześniej listku nori. Następnie ułóż pokrojone w paski składniki, dobierając ich odpowiednie proporcje i połączenia, wedle gustu. Wybornym dodatkiem, który warto uwzględnić w przepisie, jest kremowy serek — idealnie dopełni smak domowego sushi.

  7. 7

    Delikatnymi ruchami zacznij zwijać rolkę domowego sushi, po czym pokrój ją, tworząc 8 jednakowych kawałków. Z podanych składników powinny wyjść 3 rolki. Domowe sushi najlepiej podawać z sosem sojowym oraz porcją pikantnego wasabi. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też