Tortilla — jedno danie, wiele możliwości. Łatwe w przygotowaniu placki z patelni

Placki tortilli
Źródło: Shutterstock/Africa Studio

Składniki

Tortilla

  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 300 g Mąka pszenna
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 150 ml Wrzątek

Przygotowanie

  1. 1

    Mąkę pszenną przesiej przez sito do miski.

  2. 2

    Do naczynia z mąką pszenną wlej oliwę z oliwek oraz wsyp sól, a następnie wymieszaj komponenty.

  3. 3

    Stopniowo wlewaj wodę do mieszanki mącznej i wyrabiaj masę do chwili otrzymania elastycznego ciasta.

  4. 4

    Miskę z ciastem przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw do przestudzenia na ok. 15 minut.

  5. 5

    Zaraz potem ciasto podziel na cztery jednakowe (równe) części. Każdą porcję rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką pszenną. Rozwałkowana tortilla powinna mieć średnicę ok. 30 cm. 

  6. 6

    Patelnię połóż na kuchence i nagrzej ją bez dodatku tłuszczu. Rekomendujemy wybrać naczynie pokryte nieprzywierającą powłoką. Następnie dodaj pszenny placek i smaż go do chwili pojawienia się charakterystycznych czarnych punktów.

  7. 7

    Usmażone tortille przechowuj zawinięte w mokrą ściereczkę. Trik ten pozwoli zapobiec ich wysuszeniu.

     

    Przed podaniem tortille wypełnij lubianymi warzywami oraz mięsem. Możesz je także wykorzystać jako dodatek do zupy krem lub przekształcić w nachosy domowej roboty.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też