Smakowita pasta jajeczna z serem — ulubiony dodatek do Twoich kanapek
Pasta jajeczna z serem to pyszny i łatwy w przygotowaniu przysmak, który można wykorzystać w kuchni na wiele różnorodnych sposobów. Wykonanie tego specjału zajmuje zaledwie kwadrans, dzięki czemu w okamgnieniu można urozmaicić swoje ulubione receptury. Pasta jajeczna z serem to smakowity przepis, który z pewnością wprowadzi do domowego jadłospisu powiew świeżości.
Składniki
Pasta jajeczna z serem
- 100 g Ser żółty
- 1 ząbek Czosnek
- 4 sztuki Jajko
- 1 łyżeczka Musztarda
- 1.5 łyżka Majonez
- Pieprz czarny mielony
- Sól
Przygotowanie
- 1
W garnku umieść jajka, a następnie nalej do niego zimną wodę, tak aby zakrywała ich powierzchnię i dodaj łyżkę soli. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania wody utrzymuj wrzenie przez następne 7 minut, po czym ściągnij garnek z kuchenki i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw je do wystygnięcia.
- 2
Wystudzone jajka obierz ze skorupek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do miseczki. Rozgnieć je za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jeżeli pasta jajeczna z serem będzie podawana jako dip do warzyw czy grzanek, polecamy pominąć ten proces i pozostawić jaja w większych kawałkach.
- 3
Do miski z rozgniecionymi jajkami dodaj musztardę oraz majonez i starannie wymieszaj podane składniki.
- 4
Czosnek obierz z łupin, po czym przeciśnij go przez praskę lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do naczynia z pastą jajeczną.
- 5
Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj go do naczynia z pozostałymi składnikami.
- 6
Pastę jajeczną z serem starannie wymieszaj, następnie dopraw ją do smaku, dodając sól oraz czarny pieprz mielony.
Gotowa pasta jajeczna smakuje znakomicie podana ze świeżym pieczywem.
Zobacz także:
Pasta jajeczna z serem to przepis nie tylko nad podziw smaczny, ale i bardzo odżywczy. Jaja są źródłem wielu wartościowych witamin i mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Pasta jajeczna z serem to także znakomity sposób na wykorzystanie zalegających w spiżarce jajek. Dzięki temu podążając za duchem zero waste, przyrządzić można pyszny posiłek, zapobiegając tym samym marnowaniu jedzenia.
Receptura ta jest doskonałym dowodem na to, że w kilka chwil stworzyć można sycący i naprawdę smaczny dodatek, który znakomicie uzupełni wiele lubianych dań i przekąsek. Do przygotowania domowej pasty jajecznej z serem potrzeba jedynie pięciu składników i podstawowych przypraw. Na pewno większość z nich posiadasz w swojej kuchni.
Zobacz także: Aromatyczna pasta z dyni — zasmakuje nawet przeciwnikom jedzenia warzyw
Pasta jajeczna z serem — z czym ją podawać? Najlepsze połączenia
Pasta jajeczna z serem to przysmak, który pasuje do wielu potraw i przekąsek. Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do świeżego pieczywa, podając smakowite kanapki np. z dodatkiem posiekanej cebulki zielonej, warzyw i wędlin. Z wykorzystaniem tego specjału można przyrządzić nie tylko wyjątkowe sandwicze. Pasta jajeczna z serem sprawdzi się równie znakomicie jako dip do jarzyn pokrojonych w słupki czy chrupiących grzanek. Można serwować ją w ozdobnych kokilach w towarzystwie krakersów, selera naciowego, czy kawałków zielonego ogórka i podawać jako przekąskę na wiele okazji. To pomysłowy sposób na urozmaicenie imprezowego menu, który bez wątpienia zaskoczy wszystkich zaproszonych gości.
Pasta jajeczna z serem może zostać także wykorzystana jako dodatek do tortilli. Wystarczy posmarować pszenne wrapy obfitą warstwą tego smarowidła, a następnie dodać ulubione warzywa. To prosty sposób na stworzenie wyjątkowego i pożywnego śniadania. Pasta jajeczna to ponadto wyjątkowy dodatek do pieczonych ziemniaków. Zawarty w niej ser żółty apetycznie rozpuści się na rumianych łódeczkach, gwarantując niezapomniane doznania smakowe.