Smakowita pasta jajeczna z serem — ulubiony dodatek do Twoich kanapek

Pasta jajeczna z serem
Źródło: GettyImages

Składniki

Pasta jajeczna z serem

  • 100 g Ser żółty
  • 1 ząbek Czosnek
  • 4 sztuki Jajko
  • 1 łyżeczka Musztarda
  • 1.5 łyżka Majonez
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    W garnku umieść jajka, a następnie nalej do niego zimną wodę, tak aby zakrywała ich powierzchnię i dodaj łyżkę soli. Połóż naczynie na palniku o średniej mocy. Od chwili zagotowania wody utrzymuj wrzenie przez następne 7 minut, po czym ściągnij garnek z kuchenki i zalej jajka zimną wodą. Pozostaw je do wystygnięcia.

  2. 2

    Wystudzone jajka obierz ze skorupek, a następnie pokrój je na mniejsze kawałki i włóż do miseczki. Rozgnieć je za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków. Jeżeli pasta jajeczna z serem będzie podawana jako dip do warzyw czy grzanek, polecamy pominąć ten proces i pozostawić jaja w większych kawałkach.

  3. 3

    Do miski z rozgniecionymi jajkami dodaj musztardę oraz majonez i starannie wymieszaj podane składniki. 

  4. 4

    Czosnek obierz z łupin, po czym przeciśnij go przez praskę lub bardzo drobno posiekaj i dodaj do naczynia z pastą jajeczną.

  5. 5

    Ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie dodaj go do naczynia z pozostałymi składnikami. 

  6. 6

    Pastę jajeczną z serem starannie wymieszaj, następnie dopraw ją do smaku, dodając sól oraz czarny pieprz mielony.

     

    Gotowa pasta jajeczna smakuje znakomicie podana ze świeżym pieczywem.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też