Domowy chleb z naczynia żaroodpornego. Lepszy niż niejeden bochenek z piekarni

Chleb z żaroodpornego naczynia
Źródło: Shuttestock/Laura S Hots

Składniki

Składniki na chleb z naczynia żaroodpornego

  • 500 ml Ciepła woda
  • 650 g Mąka pszenna
  • 25 g Świeże drożdże
  • 2 łyżki Olej roślinny
  • 50 g Pestki dyni
  • 50 g Nasiona słonecznika
  • 2 łyżeczki Cukier
  • 2 łyżeczki Sól
  • 6 sztuk Oliwki

    Przygotowanie

    1. 1

      W małej miseczce łączymy w ciepłej wodzie cukier i drożdże. Mieszaninę odstawiamy na bok na 10 minut aby wyrosła.

    2. 2

      W dużej misce umieszczamy sól, mąkę, pestki dyni i słonecznika oraz opcjonalnie pocięte na małe kawałki oliwki i np. suszone pomidory (wszystko zależy od waszego gustu).

    3. 3

      Kolejny krok w przepisie na domowy chleb z naczynia żaroodpornego to dodanie do składników suchych produktów mokrych: wody, oleju i wyrośniętego zaczynu drożdżowego. Masę na domowy chleb bardzo dokładnie łączymy, mieszając.

    4. 4

      Przygotowanie chleba z naczynia żaroodpornego warto zaplanować z jednodniowym wyprzedzeniem – masę przygotować w piątek, tak, żeby w sobotę móc upiec świeży chleb na rodzinne śniadanie. Dlaczego? Ponieważ na tym etapie przepisu miskę z ciastem należy owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

    5. 5

      Po nocy, ciasto na chleb będzie gotowe do dalszej obróbki. Wyjmujemy ciasto z miski, jeśli się klei, podsypujemy mąką, po czym formujemy bochenek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy a godzinę.

    6. 6

      Rozgrzewamy – razem z pustym naczyniem żaroodpornym, w którym będziemy piec chleb – piekarnik na temperaturę 250 stopni Celsjusza. Kiedy piekarnik będzie gorący przekładamy bochenek do naczynia i pieczemy pod przykryciem przez pół godziny.

    7. 7

      Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę piekarnika do 220 stopni Celsjusza i pieczemy 20 minut.

    8. 8

    Smacznego

    Oceń przepis
    REKLAMA

    Przeczytaj też