Babeczki pomidorowo-bananowe — słodko-kwaśny duet, który pokochały dzieci

Babeczki pomidorowo-bananowe
Źródło: Shutterstock/Rustam Bikulov

Składniki

Babeczki pomidorowo-bananowe

  • 0.5 Szklanka Sól
  • 1 szklanki Olej rzepakowy
  • 2 łyżki Imbir mielony
  • 600 g Pomidory w puszce
  • 2 łyżeczki Soda oczyszczona
  • 4 szklanek Mąka pszenna
  • 2 łyżeczki Cynamon
  • 2 sztuki Banan
  • 1.5 szklanki Cukier
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.

  2. 2

    Pomidory z puszki wlej do miski, a następnie zmiksuj warzywa blenderem.

  3. 3

    Do naczynia z pomidorami dodaj banany, wsyp cukier oraz wlej olej rzepakowy. Zmiksuj składniki, tak aby powstał z nich jednolity krem.

  4. 4

    Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, cynamon mielony oraz proszek do pieczenia. Suche składniki starannie wymieszaj. 

  5. 5

    Do miski z suchymi składnikami wlej krem pomidorowo-bananowy i starannie wymieszaj komponenty za pomocą drewnianej łyżki. 

  6. 6

    Blaszkę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Zaraz potem napełnij foremki przygotowaną masą, nakładając jej do ok. 2/3 wysokości. 

  7. 7

    Babeczki pomidorowo-bananowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 18 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, wyciągnij muffiny z kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.

     

    Gotowe i ostudzone babeczki pomidorowo-bananowe udekoruj lukrem bądź oprósz cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też