Babeczki pomidorowo-bananowe — słodko-kwaśny duet, który pokochały dzieci
Jeżeli szukasz oryginalnego i niebanalnego sposobu na wykorzystanie pomidorów, koniecznie wypróbuj przepis na babeczki pomidorowo-bananowe. Jednym z największych atutów tej receptury jest jej niezwykły i niepowtarzalny smak. Banany nadają potrawie słodką nutę, podczas gdy pomidory odpowiadają za kwaśny akcent potrawy. Także konsystencja muffin zasługuje na wyróżnienie. Babeczki pomidorowo-bananowe są wilgotne i gąbczaste, co sprawia, że smakują świetnie zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, jak i po kilku dniach przechowywania.
Składniki
Babeczki pomidorowo-bananowe
- 0.5 Szklanka Sól
- 1 szklanki Olej rzepakowy
- 2 łyżki Imbir mielony
- 600 g Pomidory w puszce
- 2 łyżeczki Soda oczyszczona
- 4 szklanek Mąka pszenna
- 2 łyżeczki Cynamon
- 2 sztuki Banan
- 1.5 szklanki Cukier
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 190 st. C.
- 2
Pomidory z puszki wlej do miski, a następnie zmiksuj warzywa blenderem.
- 3
Do naczynia z pomidorami dodaj banany, wsyp cukier oraz wlej olej rzepakowy. Zmiksuj składniki, tak aby powstał z nich jednolity krem.
- 4
Do drugiej miski wsyp mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, sól, cynamon mielony oraz proszek do pieczenia. Suche składniki starannie wymieszaj.
- 5
Do miski z suchymi składnikami wlej krem pomidorowo-bananowy i starannie wymieszaj komponenty za pomocą drewnianej łyżki.
- 6
Blaszkę na muffiny wyłóż papierowymi papilotkami. Zaraz potem napełnij foremki przygotowaną masą, nakładając jej do ok. 2/3 wysokości.
- 7
Babeczki pomidorowo-bananowe włóż do nagrzanego piekarnika i piecz je przez ok. 18 minut. Gdy upłynie wyznaczony czas, wyciągnij muffiny z kuchenki i pozostaw wypiek do wystudzenia.
Gotowe i ostudzone babeczki pomidorowo-bananowe udekoruj lukrem bądź oprósz cukrem pudrem.
Zobacz także:
Babeczki pomidorowo-bananowe to smakowita propozycja, która sprawdzi się na wiele uroczystości. Z uwagi na atrakcyjny kolor i prezencję deseru, muffiny te są chętnie zajadane szczególnie przez najmłodszych milusińskich. To świetny deser na dziecięce przyjęcia oraz pikniki. Babeczki pomidorowo-bananowe spiszą się także jako szybki podwieczorek czy przekąska w ciągu dnia. Zapakowane do ulubionego lunchboxa umilą nawet pochmurny dzień poza domem. Charakteryzowany smakołyk jest łatwy w przygotowaniu i stanowi fantastyczną alternatywę dla sklepowych słodkości. Zapewniamy, że łakoć ten uświetni niejedno spotkanie i stanie się stałym punktem w domowym menu.
Zobacz także: Jajeczne babeczki — rewelacyjny pomysł na urozmaicenie wielkanocnego stołu
Chociaż wiele osób może zastanawiać się, czy babeczki pomidorowo-bananowe są warte przyrządzenia, zapewniamy — ich smak pozytywnie cię zaskoczy. Receptura ta daje szansę na urozmaicenie jadłospisu w te cenne składniki. Znamy wiele osób, które nie przepadają za jedzeniem owoców i warzyw w regularnej, “surowej” postaci, jednak w takiej odsłonie na pewno przypadną ci do gustu.
Jak przygotować babeczki pomidorowo-bananowe? Praktyczne porady i wskazówki
Przygotowanie proponowanego specjału jest dziecinnie proste. Wystarczy zblendować pomidory oraz banany na gładkie purée, a następnie połączyć je z pozostałymi składnikami. Masą na babeczki pomidorowo-bananowe można wypełnić foremki na muffiny, a także wlać ją do keksówki i upiec w formie ciasta. W tej wersji łakoć prezentuje się równie atrakcyjnie.
Babeczki pomidorowo-bananowe można także wzbogacić w dodatek lubianych składników. Z opisywaną recepturą świetnie komponują się rodzynki, orzechy, tahini oraz suszone owoce. Warto także zadbać o atrakcyjną prezencję deseru. Zachęcamy, aby upieczone i wystudzone muffiny przyozdobić lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Osoby dysponujące większą ilością wolnego czasu mogą natomiast pokusić się o przygotowanie kremu na bazie serka mascarpone oraz mielonego cynamonu.