Muffinki szpinakowe — wyśmienity przepis na zielone babeczki

Muffinki szpinakowe z polewą czekoladową
Źródło: GettyImages

Składniki

Muffinki szpinakowe

  • 100 g Szpinak
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 0.25 Szklanka Olej
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Mleko 3,2%
  • 1 szklanki Wiórki kokosowe
  • 0.5 Szklanka Cukier puder
  • 1 tabliczka Czekolada
  • 1 łyżeczka Ocet

Przygotowanie

  1. 1

    Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Do większej miski dodaj suche składniki, tj. cukier puder, wiórki kokosowe, proszek do pieczenia oraz mąkę pszenną. 

  3. 3

    Do oddzielnego naczynia blendera wlej mleko, ocet, olej i dodaj szpinak. Składniki zblenduj na gładką masę.

  4. 4

    Do suchych składników wlej zblendowaną masę szpinakową i zmiksuj razem, korzystając z miksera.

  5. 5

    Przygotowane ciasto umieść w foremkach do muffinek. Nie nakładaj masy do samego końca, ponieważ muffinki szpinakowe zwiększą swoją objętość podczas pieczenia.

  6. 6

    Muffinki szpinakowe piecz ok. 30 minut. Wypiek powinien w tym czasie ładnie wyrosnąć. Aby upewnić się, że babeczki są już gotowe, do środka wbij drewniany patyczek. Jeżeli po wyjęciu jest suchy, bez pozostałości ciasta, oznacza to, że muffinki szpinakowe można wyciągnąć z piekarnika. 

  7. 7

    W międzyczasie przystąp do szykowania polewy czekoladowej. Wystarczy, że rozpuścisz tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej. Do garnka nalej wodę i doprowadź ją do wrzenia. Nad garnkiem z wodą umieść mniejsze naczynie z czekoladą połamaną na mniejsze kawałki. W ten sposób czekolada rozpuści się, tworząc płynną polewę na domowy wypiek. 

  8. 8

    Ostudzone muffinki szpinakowe polej przygotowaną polewą czekoladową, a wierzch deseru oprósz wiórkami kokosowymi. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też