Papryka faszerowana mięsem mielonym — obiad gotowy w niecałą godzinę

Papryka faszerowana mięsem mielonym
Źródło: GettyImages

Składniki

Papryka faszerowana mięsem mielonym

  • 500 g Mięso mielone drobiowe
  • 2 łyżeczki Mielona papryka czerwona
  • 1 łyżka Olej rzepakowy
  • 4 sztuki Papryka czerwona
  • 1 sztuka Cebula
  • 400 g Pomidory krojone
  • 2 łyżeczki Suszone oregano
  • 2 ząbki Czosnek
  • 200 g Kukurydza konserwowa
  • 1 łyżeczka Bazylia suszona
  • 100 g Mozzarella
  • Sól
  • Pieprz czarny mielony

Przygotowanie

  1. 1

    Papryki umyj, osusz, przekrój na połowę, a następnie wykrój z nich gniazda nasienne.

  2. 2

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę.

  3. 3

    Czosnek obierz z łupin i przeciśnij przez praskę.

  4. 4

    Kukurydzę konserwową odsącz z zalewy.

  5. 5

    Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i podsmaż na nim posiekaną cebulkę. Gdy się zarumieni, dodaj mięso mielone, czosnek oraz słodką paprykę w proszku. Całość smaż na palniku o średniej mocy przez ok. 5 minut. 

  6. 6

    Po tym czasie dodaj krojone pomidory, kukurydzę oraz pozostałe przyprawy, tj. bazylię, oregano, sól i czarny pieprz mielony. Składniki starannie wymieszaj i duś pod przykryciem przez ok. 5 minut. Następnie ściągnij naczynie z palnika.

  7. 7

    Papryki ułóż w naczyniu żaroodpornym i napełnij je farszem. Na wierzchu każdej sztuki ułóż kawałki mozzarelli. 

  8. 8

    Papryki faszerowane mięsem włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piecz je przez 25-30 minut. Po tym czasie specjał wyciągnij z pieca i pozostaw do przestudzenia. Gotowe danie można serwować samodzielnie lub w towarzystwie ulubionej kaszy, czy ryżu.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też