Ciasto Michałek — kultowe cukierki w unikatowej odsłonie

Ciasto Michałek
Źródło: Shutterstock/Joanna 12

Składniki

Ciasto Michałek — biszkopt kakaowy

  • 0.75 Cukier puder
  • 0.5 Szklanka Olej rzepakowy
  • 6 sztuk Jajko
  • 0.5 Łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.33 Szklanka Likier
  • 3 łyżki Kakao
  • 1 szklanki Mąka pszenna
  • 0.5 Szklanka Zaparzona kawa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia

Krem

  • 250 g Cukierki Michałki
  • 1 łyżka Kakao
  • 1 litr Mleko
  • 250 g Masło
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 4 łyżki Mąka pszenna
  • 0.75 Szklanka Cukier

Dodatkowo

  • 3 łyżki Cukier puder
  • 1 słoik Dżem porzeczkowy
  • 1 opakowanie Śmietan-fix
  • 250 ml Śmietanka 30%
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy

Przygotowanie

  1. 1

    Foremkę o wymiarach 22 × 33 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    Jajka wraz z cukrem ubij na puszystą masę za pomocą miksera. 

  4. 4

    W osobnej misce wymieszaj ze sobą mąkę pszenną, kakao, sodę oraz proszek do pieczenia. Składniki przesiej przez sito i dodaj do masy jajecznej. Następnie wlej olej rzepakowy i delikatnie mieszaj komponenty, do chwili powstania jednolitej masy.

  5. 5

    Masę przelej do przygotowanej foremki i włóż blaszkę do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 20 minut, a następnie wyciągnij go z kuchenki i pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    3 szklanki mleka wlej do nieprzywierającego rondelka i zagotuj. Pozostałe mleko wlej do miseczki, dodaj do niego proszek budyniowy, cukier oraz mąkę pszenną. Roztwór wymieszaj energicznie za pomocą rózgi kuchennej.

  7. 7

    Gdy mleko zacznie wrzeć, wlej przygotowany roztwór i mieszaj składniki do chwili zgęstnienia. Następnie ściągnij rondelek z kuchenki i pozostaw budyń do wystudzenia.

  8. 8

    Cukierki Michałki drobno posiekaj i wymieszaj z kakao.

  9. 9

    Masło utrzyj mikserem na puszysty krem, następnie stopniowo dodawaj rozdrobnione cukierki Michałki i chłodny budyń. 

  10. 10

    Zimną śmietankę ubij z dodatkiem cukru pudru i cukru wanilinowego na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodaj śmietan-fix.

  11. 11

    Biszkopt czekoladowy przetnij wzdłuż na połowę.

  12. 12

    Pierwszą połowę biszkoptu włóż ponownie do foremki i nasącz połową ponczu kawowego oraz likieru. Ciasto posmaruj dżemem porzeczkowym, a zaraz potem dodaj krem. Ułóż drugi blat biszkoptowy i nasącz go pozostałym ponczem.

  13. 13

    Ciasto Michałek udekoruj kremem śmietanowym i rozdrobnionymi cukierkami.

     

    Deser można serwować bezpośrednio po przygotowaniu, jednak zapewniamy, że najlepiej smakuje na drugi dzień.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też