Ciasto Kinder Bueno — przepis na czekoladowo-orzechowy zawrót głowy

Ciasto Kinder Bueono
Źródło: Shutterstock/ivan canavera

Składniki

Ciasto Kinder Bueono — masa budyniowa z orzechami

  • 3 opakowania Budyń śmietankowy bez cukru
  • 1 litr Mleko
  • 70 g Orzechy laskowe
  • 200 g Miękkie masło
  • 100 g Cukier
  • 150 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Cukier waniliowy
  • 2 sztuki Jajko

Masa czekoladowa

  • 1 opakowanie Gorzka czekolada
  • 250 g Serek mascarpone
  • 2 łyżki Cukier puder
  • 400 g Śmietana 36%
  • 1 opakowanie Śmietan-fix

Spód ciasta

  • 500 g Herbatniki maślane
  • Nutella
  • 3 opakowania Ciastka Kinder Bueno
  • 15 g Orzechy laskowe

Przygotowanie

  1. 1

    Zaczynamy od sporządzenia masy budyniowej. W garnku zagotuj ¾ mleka. W osobnym naczyniu zmiksuj na gładką masę jajka z cukrem, mąką pszenną, budyniem w proszku oraz pozostałym mlekiem. 

  2. 2

    Następnie wlej masę do gotującego się mleka i mieszaj całość do momentu, aż zgęstnieje. 

  3. 3

    Teraz przy użyciu rózgi wymieszaj całość, aż powstanie jednolita gęsta konsystencja — koniecznie bez grudek. 

  4. 4

    Tak przygotowaną masę odstaw do całkowitego wystygnięcia. Możesz ją włożyć do lodówki, żeby przyspieszyć proces chłodzenia.

  5. 5

    Następny krok to przygotowanie spodu. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, a następnie połóż jedną warstwę herbatników.

  6. 6

    Posmaruj herbatniki nutellą (ok. 3-4 łyżki) i wyłóż na krem czekoladowy kolejną warstwę ciasteczek.

  7. 7

    Teraz pora na masę czekoladowo-mleczną. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do wystygnięcia. 

  8. 8

    Następnie zmiksuj schłodzony serek mascarpone z 2 łyżkami cukru pudru, aż do uzyskania sztywnej konsystencji.

  9. 9

    W osobnej misce, za pomocą miksera ubij śmietankę z dodatkiem śmietan-fixu.

  10. 10

    Do ubitej śmietanki dodaj rozpuszczoną, przestudzoną wcześniej czekoladę i dokładnie wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną masę dodaj do zmiksowanego mascarpone i połącz całość.

  11. 11

    Przygotowany krem wyłóż na herbatniki, dobrze wyrównaj wierzch i połóż kolejną warstwę herbatników.

  12. 12

    Zaraz potem utrzyj masło mikserem na wysokich obrotach i dodawaj powoli po łyżce przestudzonego budyniu, aż powstanie krem. Na koniec dodaj zmielone orzechy.

  13. 13

    Masę budyniową rozprowadź dokładnie na herbatnikach i połóż na niej ostatnią warstwę ciastek.

  14. 14

    Na koniec, rozprowadź na wierzchu pozostałą nutellę i udekoruj deser kawałkami batona Kinder Bueno według własnego pomysłu i posyp resztką zmiksowanych orzechów. 

  15. 15

    Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Im bardziej się schłodzi, tym lepiej będzie smakować. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też