Przepyszne ciasto z borówkami — przepis na rozkoszny wypiek o smaku lata

Ciasto z borówkami
Źródło: Shutterstock/irina2511

Składniki

Ciasto z borówkami

  • 1.75 szklanki Mąka pszenna tortowa
  • 0.75 Szklanka Cukier
  • 5 sztuk Jajko
  • 0.5 Szklanka Olej słonecznikowy
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 opakowanie Cukier waniliowy

Dodatki

  • 1 łyżeczka Mąka ziemniaczana
  • 30 dag Borówki amerykańskie

Przygotowanie

  1. 1

    Do miski wbij jajka, dodaj biały cukier oraz cukier waniliowy i ubij składniki na jednolitą konsystencję. Po chwili powoli wsypuj do masy mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Polecamy przesiać suche składniki przez sitko. Zmniejsz obroty miksera i wymieszaj całość.

  2. 2

    Następnie do ciasta dodaj olej słonecznikowy i mieszaj masę, aż tłuszcz się wchłonie.

  3. 3

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  4. 4

    Owoce opłucz pod chłodną wodą i odłóż do osuszenia. Następnie do borówek dodaj mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszaj owoce.

  5. 5

    Do przygotowanego ciasta dodaj borówki amerykańskie i ostrożnie wymieszaj masę. 

  6. 6

    Ciasto umieść w keksówce, wyłożonej kawałkiem papieru do pieczenia.

  7. 7

    Ciasto z borówkami piecz przez 60 minut. Gdy wypiek ostygnie, ostrożnie wyciągnij go z keksówki. Wierzch ciasta można oprószyć cukrem pudrem.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też