Niezwykłe w smaku uszka z grzybami. Przepis jest prosty
Dla wielu osób uszka z grzybami to danie nierozłącznie związane ze świętami Bożego Narodzenia. Nie podlega wątpliwości, że przepis ten najczęściej jest przygotowywany w okresie zimowym, jednak wcale nie musimy ograniczać się jedynie do tego czasu w roku. Uszka z grzybami to rewelacyjny dodatek do wielu zup, a podane z dodatkiem masła, czy skwarków mogą stanowić nawet samodzielne danie.
Składniki
Uszka z grzybami
- 170 ml Woda
- 320 g Mąka pszenna
- 0.5 Łyżeczka Sól
- 50 ml Olej rzepakowy
- 300 g Cebula
- 60 g Grzyby suszone
- 1 Żółtko
- 1 łyżka Bułka tarta
- 0.5 Łyżeczka Pieprz
Przygotowanie
- 1
Aby przygotować ciasto na uszka, do miski przesiej mąkę, następnie dodaj 0,25 łyżeczki soli oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość zalej ciepłą, ale nie wrzącą wodą i wyrabiaj ciasto — najlepiej ręcznie, możesz jednak użyć do tego celu robota kuchennego z końcówką haka. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, miękkie i delikatne. Zawiń je szczelnie folią spożywczą i odłóż na 60 minut na blat kuchenny.
- 2
Grzyby umieść w większym naczyniu i zalej je 2 szklankami zimnej wody. Tak przygotowany pojemnik przykryj i pozostaw na godzinę, aby grzyby wchłonęły część wody. Po tym czasie przelej zawartość naczynia do rondelka, całość zagotuj i utrzymuj wrzenie na minimalnej mocy palnika przez następne 20 minut.
- 3
Wodę pozostałą po gotowaniu przelej do osobnego naczynia, a grzyby pokrój w drobną kosteczkę.
- 4
Cebulę obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj.
- 5
Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Całość smaż przez ok. 10 minut, do momentu zeszklenia cebuli. Uważaj, aby nie doszło do jej przypalenia. Następnie dodaj posiekane grzyby oraz 0,25 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Całość smaż przez kolejne 5 minut i pozostaw do wystudzenia.
- 6
Do przestudzonego farszu dodaj surowe żółtko oraz 1 łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.
- 7
Stolnicę podsyp delikatnie mąką pszenną. Ciasto podziel na 3 części i przykryj je wilgotną ściereczką, aby zapobiec wyschnięciu. Wyciągnij pierwszą część i rozwałkuj ją cienko.
- 8
Z przygotowanego ciasta wycinaj malutkie kółka lub kwadraciki, nakładaj niewielką porcję farszu na środek każdego kawałka, złóż na pół, a następnie zlep ze sobą przeciwległe boki.
- 9
Gotowe uszka z grzybami układaj na posypanej delikatnie mąką desce i przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Uszka z grzybami przed ugotowaniem można także z łatwością zamrozić. Warto pierwsze schłodzić je na tacce, a następnie wrzucić do wspólnego woreczka. Taka kolejność sprawi, że nie skleja się ze sobą.
Zobacz także:
Uszka z grzybami to przepis bardzo prosty w przygotowaniu. Składniki niezbędne do ich przyrządzenia są ogólnodostępne, dzięki czemu z łatwością można je zakupić w niemal każdym sklepie. Warto przyrządzić tę recepturę w okresie jesiennym, kiedy na każdym targu można zaopatrzyć się w porcję świeżych grzybów leśnych. Nie ulega wątpliwości, że do lepienia wyśmienitych uszek z grzybami potrzebna jest także odrobina cierpliwości. To doskonała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi na wspólnym przygotowywaniu małych pierożków.
Domowe uszka z grzybami smakują naprawdę wyśmienicie — ciasto rozpływa się w ustach, a farsz nadaje im niezwykłego aromatu. Koniecznie zapoznaj się z poniższą recepturą i dowiedz się, jak przygotować smakowite uszka z grzybami, nie tylko od święta.
Zobacz także: Paszteciki z pieczarkami
Jak przygotować uszka z grzybami?
Uszka z grzybami można przygotować zarówno z grzybów leśnych, jak i hodowlanych. Osoby, które chcą wykorzystać pieczarki, powinny zakupić ich ok. 800 g, z uwagi na fakt, że bardzo się kurczą podczas obróbki termicznej. W sezonie jesiennym warto sięgnąć po świeże grzyby leśne. Na podaną poniżej porcję ciasta powinno wystarczyć ok. 400-500 g. Najlepiej wybrać borowiki lub podgrzybki, które doskonale pasują do tej fantastycznej receptury. Osobom, które lubią eksperymentować w kuchni, polecamy przygotować ciasto na uszka z grzybami z wykorzystaniem mąki orkiszowej lub owsianej. Będą one mniej delikatne, natomiast ich wartość odżywcza zdecydowanie się zwiększy.
Uszka z grzybami można podawać jako dodatek do wielu zup. Smakują idealnie serwowane z barszczem czerwonym lub białym, ale także rosołem, czy żurkiem. Uszka z grzybami można również podawać samodzielnie. W takim przypadku do smakołyku warto dodać porcję podsmażonej na maśle cebulki lub pokruszoną bryndzę.