Niezwykłe w smaku uszka z grzybami. Przepis jest prosty

Uszka z grzybami
Źródło: GettyImages

Składniki

Uszka z grzybami

  • 170 ml Woda
  • 320 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 50 ml Olej rzepakowy
  • 300 g Cebula
  • 60 g Grzyby suszone
  • 1 Żółtko
  • 1 łyżka Bułka tarta
  • 0.5 Łyżeczka Pieprz

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować ciasto na uszka, do miski przesiej mąkę, następnie dodaj 0,25 łyżeczki soli oraz 2 łyżki oleju rzepakowego. Całość zalej ciepłą, ale nie wrzącą wodą i wyrabiaj ciasto — najlepiej ręcznie, możesz jednak użyć do tego celu robota kuchennego z końcówką haka. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, miękkie i delikatne. Zawiń je szczelnie folią spożywczą i odłóż na 60 minut na blat kuchenny.

  2. 2

    Grzyby umieść w większym naczyniu i zalej je 2 szklankami zimnej wody. Tak przygotowany pojemnik przykryj i pozostaw na godzinę, aby grzyby wchłonęły część wody. Po tym czasie przelej zawartość naczynia do rondelka, całość zagotuj i utrzymuj wrzenie na minimalnej mocy palnika przez następne 20 minut. 

  3. 3

    Wodę pozostałą po gotowaniu przelej do osobnego naczynia, a grzyby pokrój w drobną kosteczkę.

  4. 4

    Cebulę obierz z łupin i bardzo drobno posiekaj.

  5. 5

    Na rozgrzaną patelnię wlej 3 łyżki oleju rzepakowego, a następnie dodaj pokrojoną wcześniej cebulę. Całość smaż przez ok. 10 minut, do momentu zeszklenia cebuli. Uważaj, aby nie doszło do jej przypalenia. Następnie dodaj posiekane grzyby oraz 0,25 łyżeczki soli i 0,5 łyżeczki pieprzu. Całość smaż przez kolejne 5 minut i pozostaw do wystudzenia.

  6. 6

    Do przestudzonego farszu dodaj surowe żółtko oraz 1 łyżkę bułki tartej. Całość dokładnie wymieszaj.

  7. 7

    Stolnicę podsyp delikatnie mąką pszenną. Ciasto podziel na 3 części i przykryj je wilgotną ściereczką, aby zapobiec wyschnięciu. Wyciągnij pierwszą część i rozwałkuj ją cienko. 

  8. 8

    Z przygotowanego ciasta wycinaj malutkie kółka lub kwadraciki, nakładaj niewielką porcję farszu na środek każdego kawałka, złóż na pół, a następnie zlep ze sobą przeciwległe boki.

  9. 9

    Gotowe uszka z grzybami układaj na posypanej delikatnie mąką desce i przykryj wilgotną ściereczką, aby nie wyschły. Następnie gotuj je w osolonej wodzie przez ok. 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Uszka z grzybami przed ugotowaniem można także z łatwością zamrozić. Warto pierwsze schłodzić je na tacce, a następnie wrzucić do wspólnego woreczka. Taka kolejność sprawi, że nie skleja się ze sobą. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też