Babka kokosowa – puszysta i delikatna

Babka kokosowa
Źródło: GettyImages

Składniki

Babka kokosowa

  • 225 g Masło
  • 220 g Drobny cukier
  • 4 sztuki Jajko
  • 300 g Mąka pszenna
  • 30 g Mąka ziemniaczana
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 100 g Wiórki kokosowe
  • 100 ml Mleko 3,2%
  • 5 kropli Olej kokosowy
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Masło
  • 1 łyżeczka Bułka tarta

Przygotowanie

  1. 1

    Do misy włóż masło, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, maślaną masę. Dodaj jajka – po każdym miksuj masę przez około minutę. Dodaj ekstrakt kokosowy, sól i wymieszaj.

  2. 2

    Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito. Porcjami dodawaj do maślanej masy i miksuj na małych obrotach.

  3. 3

    Porcjami dodaj mleko, zmiksuj, a następnie wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.

  4. 4

    Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.

  5. 5

    Piekarnik rozgrzej do 160 stopni w trybie termoobieg, piecz babkę przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

  6. 6

    Babkę kokosową wyjmij z piekarnika, wystudź i polej kokosowym lukrem lub domową polewą czekoladową.

     

    Zobacz także: 

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też