Babka kokosowa – puszysta i delikatna
Babka kokosowa to idealna propozycja dla łasuchów. Babkę zrobisz w kilka minut, używając podstawowych składników. Jeśli chcesz zrobić puszystą babkę kokosową, trzymaj się proporcji podanych w przepisie.
Składniki
Babka kokosowa
- 225 g Masło
- 220 g Drobny cukier
- 4 sztuki Jajko
- 300 g Mąka pszenna
- 30 g Mąka ziemniaczana
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 100 g Wiórki kokosowe
- 100 ml Mleko 3,2%
- 5 kropli Olej kokosowy
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka Masło
- 1 łyżeczka Bułka tarta
Przygotowanie
- 1
Do misy włóż masło, dodaj cukier i zmiksuj na puszystą, maślaną masę. Dodaj jajka – po każdym miksuj masę przez około minutę. Dodaj ekstrakt kokosowy, sól i wymieszaj.
- 2
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej przez sito. Porcjami dodawaj do maślanej masy i miksuj na małych obrotach.
- 3
Porcjami dodaj mleko, zmiksuj, a następnie wsyp wiórki kokosowe i wymieszaj ciasto drewnianą łyżką.
- 4
Formę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Przełóż do niej ciasto.
- 5
Piekarnik rozgrzej do 160 stopni w trybie termoobieg, piecz babkę przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
- 6
Babkę kokosową wyjmij z piekarnika, wystudź i polej kokosowym lukrem lub domową polewą czekoladową.
Zobacz także:
- Puszyste ciasto dyniowe, doskonałe na chłodniejsze wieczory
- Najlepsze ciasto jogurtowe z jabłkami. Prawdziwe niebo w gębie!
- Pijana śliwka – pyszne ciasto z nutką rumu
Jak zrobić polewę do babki czekoladowej?
Babkę kokosową można polać lukrem kokosowym, polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Jak zrobić lukier kokosowy? To proste. Do miseczki wsyp 5 łyżek cukru pudru, wciśnij sok z jednej cytryny i dodaj łyżkę wiórków kokosowych. Wszystko wymieszaj. Babkę polej płynnym lukrem. Poczekaj, aż lukier zastygnie. Jak zrobić domową polewę czekoladową? Do rondelka włóż 100 g masła, dodaj 2 łyżki cukru, 2 łyżki kakao, szczyptę soli i podgrzej, a następnie dodaj 3 łyżki śmietanki 30%. Wszystko podgrzej, ale nie gotuj. Gorącą polewą polej zimną babkę.
Jak zrobić dobrą babkę?
Babki są proste w przygotowaniu, ale aby wyszły smaczne i puszyste należy trzymać się pewnych zasad. Najważniejszą rzeczą jest odpowiednie dobranie i przygotowanie składników. Wszystkie składniki dodawane do babki muszą mieć temperaturę pokojową. Dodatkowo postaw na sprawdzone marki masła, mleka oraz mąki. Nie używaj margaryny, lecz masła o 82% zawartości tłuszczu. Najlepsza mąka do babki to typ 500. Kolejną ważną zasadą robienia babki jest to, że jajka wbija się po jednym i po każdym dokładnie miesza masę. Suche składniki należy przesiać przez sito, tak aby się połączyły. Babki piecze się do tzw. suchego patyczka. 5 minut przed podanym czasem, który zamieszczony jest w przepisie sprawdź patyczkiem do szaszłyków, czy babka jest upieczona. Wbij patyczek w środek babki i wyjmij – jeśli na patyczku nie ma ciasta - babka jest gotowa.
W czym piec babkę kokosową?
Babkę kokosową można piec w typowej formie do babek lub w tzw. keksówce, czyli podłużnej prostokątnej foremce. Niezależnie od tego, jaką formę wybierzesz, pamiętaj o tym, aby wysmarować ją masłem i posypać bułką tartą. Jeśli nie masz wprawy w pieczeniu babek, dodatkowo wyłóż formę papierem do pieczenia i dopiero nasmaruj masłem i posyp bułką.