Pijana śliwka – pyszne ciasto z nutką rumu

Ciasto pijana śliwka
Źródło: GettyImages

Składniki

Składniki na śliwki namoczone w rumie

  • 250 ml Ciemny rum
  • 500 g śliwki suszone kalifornijskie

Składniki na ciasto - kakaowe blaty

  • 0.75 Szklanka Olej rzepakowy
  • 0.5 Szklanka Woda
  • 1 szklanki Cukier
  • 3 łyżki Kakao

Składniki do nasączenia blatów

  • 100 ml Kawa parzona
  • 3 łyżki Ciemny rum

Składniki na krem rum z nutellą i śliwkami

  • 250 g Masło
  • 400 g Nutella
  • 125 g Serek mascarpone

Skadniki na polewę czekoladową

  • 120 g Czekolada deserowa
  • 120 ml Śmietana kremówka 30 %

Pozostałe składniki

  • 5 sztuk Jajko
  • 0.5 Szklanka Cukier
  • 1.5 szklanki Mąka pszenna tortowa
  • 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Soda oczyszczona
  • 0.75 Słoik powidła śliwkowe

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotowanie ciasta pijana śliwka zaczynamy od nasączenia suszonych śliwek kalifornijskich. Kroimy je na niewielkie kawałki, przekładamy do małego garnuszka i zalewamy alkoholem. Czekamy aż rum się zagotuje, po czym zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy do wystudzenia na około godzinę. Kluczowe jest, żeby alkohol wsiąkł dobrze w śliwki. Jeśli pozostanie trochę niewchłoniętego rumu, to należy go odlać, a owoce delikatnie osuszyć.

  2. 2

    W kolejnym kroku bierzemy się z przygotowanie składników do kakaowych blatów. Składniki (olej rzepakowy, wodę, cukier i kakao) umieszczamy w rondelku, zagotowujemy do czasu, kiedy cały cukier się rozpuści, zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do wystudzenia.

  3. 3

    Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jajka - białka i żółtka oddzielnie, drobny cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia i soda oczyszczona). Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę – pod koniec procesu dodajemy powoli i stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy delikatnie do uzyskania kremowej piany. Dodajemy do kremu wystudzoną masę kakaową i mieszamy póki się nie połączą.

  4. 4

    Do masy kremowej dodajemy wszystkie suche składniki i łączymy je mieszając. Wlewamy na formę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem. Ciasto pieczemy około 45 minut, sprawdzając stopie wypieczenia suchym patyczkiem.

  5. 5

    Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa oddzielne blaty.

  6. 6

    Na tapetę bierzemy krem  nutellą – ciepłe masło ucieramy w mikserze dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej oraz serek mascarpone. Łączymy je na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy śliwki nasączone rumem i mieszamy.

  7. 7

    Czas na przygotowanie polewy czekoladowej. Kremówki 30 lub 36 proc. wlewamy do garnuszka, podgrzewamy póki nie zacznie wrzeć. Zdejmujemy  gazu i dodajemy posiekaną czekoladę deserową. W ciągu kilku minut czekolada powinna się rozpuścić. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.

  8. 8

    Kolejny krok to połączenie warstw i pochylenie się nad złożeniem ciasta. Na tacy kładziemy pierwszy blat i nasączamy go połową mieszanki kawowo-rumowej, po czym smarujemy równomiernie cienką warstwą powideł i następnie masą nutellowo-śliwkową.

  9. 9

    Na tak przygotowaną bazę kładziemy uważnie drugi blat z ciasta i nasączamy go resztką kawy i rumu. Ostatnią warstwą – najbardziej wierzchnią – jest polewa czekoladowa, którą równomiernie rozsmarowujemy na cieście. Gotowe ciasto pijana śliwka wstawiamy do lodówki na kilka godzin, po czym kroimy na kwadraty i dekorujemy wedle uznania.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też