Pijana śliwka – pyszne ciasto z nutką rumu
Pijana śliwka to ciasto, które jest wspaniałą kombinacją smaku czekoladowej nutelli, połączonego z powidłami śliwkowymi i nutką aromatycznego rumu z namoczonych w nim suszonych śliwek.
Składniki
Składniki na śliwki namoczone w rumie
- 250 ml Ciemny rum
- 500 g śliwki suszone kalifornijskie
Składniki na ciasto - kakaowe blaty
- 0.75 Szklanka Olej rzepakowy
- 0.5 Szklanka Woda
- 1 szklanki Cukier
- 3 łyżki Kakao
Składniki do nasączenia blatów
- 100 ml Kawa parzona
- 3 łyżki Ciemny rum
Składniki na krem rum z nutellą i śliwkami
- 250 g Masło
- 400 g Nutella
- 125 g Serek mascarpone
Skadniki na polewę czekoladową
- 120 g Czekolada deserowa
- 120 ml Śmietana kremówka 30 %
Pozostałe składniki
- 5 sztuk Jajko
- 0.5 Szklanka Cukier
- 1.5 szklanki Mąka pszenna tortowa
- 1 łyżeczka Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Soda oczyszczona
- 0.75 Słoik powidła śliwkowe
Przygotowanie
- 1
Przygotowanie ciasta pijana śliwka zaczynamy od nasączenia suszonych śliwek kalifornijskich. Kroimy je na niewielkie kawałki, przekładamy do małego garnuszka i zalewamy alkoholem. Czekamy aż rum się zagotuje, po czym zdejmujemy garnek z palnika i zostawiamy do wystudzenia na około godzinę. Kluczowe jest, żeby alkohol wsiąkł dobrze w śliwki. Jeśli pozostanie trochę niewchłoniętego rumu, to należy go odlać, a owoce delikatnie osuszyć.
- 2
W kolejnym kroku bierzemy się z przygotowanie składników do kakaowych blatów. Składniki (olej rzepakowy, wodę, cukier i kakao) umieszczamy w rondelku, zagotowujemy do czasu, kiedy cały cukier się rozpuści, zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do wystudzenia.
- 3
Pozostałe składniki powinny być w temperaturze pokojowej (jajka - białka i żółtka oddzielnie, drobny cukier, mąka pszenna, proszek do pieczenia i soda oczyszczona). Mąkę, sodę i proszek do pieczenia przesiewamy przez sitko. Białka jajek ubijamy mikserem na sztywną pianę – pod koniec procesu dodajemy powoli i stopniowo cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy delikatnie do uzyskania kremowej piany. Dodajemy do kremu wystudzoną masę kakaową i mieszamy póki się nie połączą.
- 4
Do masy kremowej dodajemy wszystkie suche składniki i łączymy je mieszając. Wlewamy na formę do pieczenia, wyłożoną wcześniej papierem. Ciasto pieczemy około 45 minut, sprawdzając stopie wypieczenia suchym patyczkiem.
- 5
Po wystudzeniu ciasto kroimy na dwa oddzielne blaty.
- 6
Na tapetę bierzemy krem nutellą – ciepłe masło ucieramy w mikserze dodajemy nutellę w temperaturze pokojowej oraz serek mascarpone. Łączymy je na jednolitą, puszystą masę. Dodajemy śliwki nasączone rumem i mieszamy.
- 7
Czas na przygotowanie polewy czekoladowej. Kremówki 30 lub 36 proc. wlewamy do garnuszka, podgrzewamy póki nie zacznie wrzeć. Zdejmujemy gazu i dodajemy posiekaną czekoladę deserową. W ciągu kilku minut czekolada powinna się rozpuścić. Mieszamy i odstawiamy do delikatnego zgęstnienia.
- 8
Kolejny krok to połączenie warstw i pochylenie się nad złożeniem ciasta. Na tacy kładziemy pierwszy blat i nasączamy go połową mieszanki kawowo-rumowej, po czym smarujemy równomiernie cienką warstwą powideł i następnie masą nutellowo-śliwkową.
- 9
Na tak przygotowaną bazę kładziemy uważnie drugi blat z ciasta i nasączamy go resztką kawy i rumu. Ostatnią warstwą – najbardziej wierzchnią – jest polewa czekoladowa, którą równomiernie rozsmarowujemy na cieście. Gotowe ciasto pijana śliwka wstawiamy do lodówki na kilka godzin, po czym kroimy na kwadraty i dekorujemy wedle uznania.
Przeczytaj także:
Kiedy sprawdzi się ciasto pijana śliwka?
To ciasto należy do typu wypieków przekładanych, które doskonale nadaje się na podniosły czas zimowych świąt i imprez – w czasie Bożego Narodzenia, czy jako słodki deser na sylwestra i Nowy Rok. To także świetny przepis na wypiek w okresie, w którym jest wiele okazji do spotkań. Ciasto pijana śliwka daje się łatwo kroić, można je w ciekawy sposób udekorować, ale kluczowe jest to, jak smakuje. A jest naprawdę wyborne!
Pijana śliwka i czas na pieczenie
Przepis na ciasto pijana śliwka jest dość czasochłonny – dużo czasu potrzeba na przygotowanie składników, nasączenie, schłodzenie, wystudzenie. Najlepiej brać się za pijaną śliwkę, kiedy wiemy, że nigdzie się tego dnia nie będziemy spieszyć. A jeśli ciasto ma być upieczone na specjalną okazję – warto także założyć, że trzeba będzie wziąć się za jego pieczenie z wyprzedzeniem czasowym. Kto ma mniej czasu, zawsze może zrobić inny przepis ze śliwkami w roli głównej – tartę śliwkową z kruszonką.
Jakie śliwki najlepiej będą się nadawały do pieczenie? Takie, które są dojrzałe, ale niezbyt miękkie. Twarde śliwki zmiękną w czasie pieczenia. Miękkie, bardzo dojrzałe śliwki w czasie pieczenia mogą się zupełnie rozpaść. Taki wybór będzie odpowiedni na powidła.