Indyjska zupa z soczewicy
Czas na wykonanie aromatycznej indyjskiej zupy warzywnej zajmie zaledwie 40 minut, a efekt, jaki można uzyskać, jest naprawdę satysfakcjonujący. Z poniższego przepisu można zrobić 4 porcje.
Składniki
- 2 łyżki Oliwa z oliwek
- 1 sztuka Cebula
- 3 ząbki Czosnek
- 1 łyżeczka Starty imbir
- 0.5 Łyżeczka Kurkuma
- 1 łyżeczka Curry
- 0.5 Łyżeczka Chili mielone
- 3 sztuki Ziemniaki
- 2 sztuki Marchewki
- 200 g Czerwona soczewica
- 1 litr Bulion warzywny
- 2 sztuki Pomidor
- 1 szczypta Sól
Przygotowanie
- 1
Przygotuj warzywa: ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, marchew w plasterki, a czosnek posiekaj na drobne kawałki.
- 2
W rondelku rozgrzej olej, dodaj cebulę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: imbir, curry, kurkumę i chili. Smaż wszystko razem, do momentu, aż cebula zmięknie i powstanie pasta. Aby czosnek się nie przypalił, możemy zalać zawartość rondelka niewielką ilością wody.
- 3
Następnie do pachnącej pasty dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, marchewkę i umytą soczewicę. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. minutę. Na koniec całość zalej bulionem.
REKLAMA - 4
Gotuj zupę przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka.
- 5
5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory, skosztuj wywaru i — jeśli zaistnieje taka potrzeba — dopraw solą i ulubionymi przyprawami.
Zobacz także: