​​Indyjska zupa z soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 2 łyżki Oliwa z oliwek
  • 1 sztuka Cebula
  • 3 ząbki Czosnek
  • 1 łyżeczka Starty imbir
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma
  • 1 łyżeczka Curry
  • 0.5 Łyżeczka Chili mielone
  • 3 sztuki Ziemniaki
  • 2 sztuki Marchewki
  • 200 g Czerwona soczewica
  • 1 litr Bulion warzywny
  • 2 sztuki Pomidor
  • 1 szczypta Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Przygotuj warzywa: ziemniaki i cebulę pokrój w kostkę, marchew w plasterki, a czosnek posiekaj na drobne kawałki.

  2. 2

    W rondelku rozgrzej olej, dodaj cebulę, posiekany czosnek i wszystkie przyprawy: imbir, curry, kurkumę i chili. Smaż wszystko razem, do momentu, aż cebula zmięknie i powstanie pasta. Aby czosnek się nie przypalił, możemy zalać zawartość rondelka niewielką ilością wody.

  3. 3

    Następnie do pachnącej pasty dodaj pokrojone wcześniej ziemniaki, marchewkę i umytą soczewicę. Wszystko wymieszaj i gotuj jeszcze przez ok. minutę. Na koniec całość zalej bulionem.

  4. 4

    Gotuj zupę przez ok. 30 minut, od czasu do czasu mieszając zawartość garnka.

  5. 5

    5 minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone w kostkę pomidory, skosztuj wywaru i — jeśli zaistnieje taka potrzeba — dopraw solą i ulubionymi przyprawami.

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też