Niesamowite kopytka z dyni, które muszą pojawić się na Twoim stole

Kopytka z dyni
Źródło: GettyImages

Składniki

Kopytka z dyni

  • 600 g Ziemniaki
  • 1 Jajko
  • 250 g Mąka pszenna
  • 0.5 Łyżeczka Sól
  • 1 szczypta Gałka muszkatołowa
  • 0.5 Łyżeczka Kurkuma
  • 300 g Purée z dyni
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Przygotowanie

  1. 1

    Ziemniaki obierz, pokrój w ćwiartki i ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedź je z wody i pozostaw do lekkiego przestudzenia. Po ok. 3-4 minutach przeciśnij ziemniaki przez praskę i przełóż je do miski. 

  2. 2

    Do miski z ziemniakami dodaj mąkę pszenną, purée z dyni, kurkumę, jajko, gałkę muszkatołową oraz szczyptę soli i pieprzu. Ze wszystkich wymienionych składników zagnieć ręcznie gładkie ciasto. Aby nieco przyspieszyć tę procedurę, można także zagnieść ciasto przy pomocy miksera z końcówką haka. Jeżeli jego konsystencja będzie bardzo lepka, dodaj do masy niewielką ilość mąki pszennej. 

  3. 3

    Stolnicę lub blat podsyp mąką. Podziel ciasto na kopytka z dyni na 3 części. Z każdej z nich uformuj rulon, który następnie delikatnie spłaszcz i krój pod skosem na kawałki mierzące ok. 3 cm. 

  4. 4

    Duży garnek napełnij wodą i postaw na paliku o dużej mocy. Kidy woda zacznie wrzeć, dodaj do niej niewielką ilość soli.

  5. 5

    Do wrzącej wody delikatnie wrzucaj kopytka z dyni. Należy je gotować do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Nie zapominaj o regularnym mieszaniu zawartości garnka, aby kluseczki nie przywarły do dna. 

  6. 6

    Gotowe kopytka z dyni odcedź. Opcjonalnie można także po ugotowaniu zanurzyć je na kilka sekund w zimnej wodzie, aby stały się mniej klejące. Kopytka z dyni można podawać samodzielnie, polane masłem lub jako dodatek do dania głównego. W każdej formie smakują rewelacyjnie.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też