Ketchup z dyni inny niż wszystkie sosy — esencja jesieni zamknięta w słoiku

Ketchup z dyni
Źródło: Shutterstock/New Africa

Składniki

Ketchup z dyni

  • 1 kg Cebula
  • 1 łyżka Ostra papryka mielona
  • 1 szklanki Ocet
  • 0.5 Litr Przecier pomidorowy
  • 1 łyżka Bazylia suszona
  • 3 kg Dynia
  • 0.5 kilogram Cukier
  • 1 łyżka Słodka papryka
  • 1 kg Papryka czerwona
  • 1 łyżka Suszone oregano

Przygotowanie

  1. 1

    Dynię obierz ze skóry, a następnie usuń z jej wnętrza włókna i pestki. Miąższ pokrój w kostkę, umieść w misce i wymieszaj z 1 łyżką soli. Warzywo pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny. 

  2. 2

    Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Warzywo umieść w misce, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i pozostaw na 3 godziny.

  3. 3

    Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Umieść ją w misce, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i pozostaw na 3 godziny.

  4. 4

    Przygotuj 3 garnki. Do każdego z nich dodaj inne warzywo. Dynię, cebulę i paprykę gotuj w sosie własnym przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody, aby zapobiec przypaleniu warzyw.

  5. 5

    Ugotowane warzywa umieść we wspólnej misce i zblenduj je na gładkie purée. 

  6. 6

    Aby przygotować zalewę, do garnka wlej ocet, dodaj przecier pomidorowy, cukier, bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną. Składniki doprowadź do wrzenia.

  7. 7

    Do gotującej się zalewy dodaj zblendowane warzywa i gotuj ketchup z dyni przez ok. 30 minut. 

     

    Gorący ketchup z dyni przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie je zakręć. Pojemniki połóż go góry dnem i pozostaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. 

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też