Ketchup z dyni inny niż wszystkie sosy — esencja jesieni zamknięta w słoiku
Ketchup z dyni to przepis, który warto mieć w domowej spiżarce. Ma on wszechstronne zastosowanie i urozmaici smak wielu potraw. Ten wyjątkowy sos można stosować zamiennie z pomidorową alternatywą receptury. Komponuje się rewelacyjnie z tradycyjnymi daniami, takimi jak pieczone mięsa, grillowane warzywa, czy burgery. Można wykorzystać go także jako dip do frytek, dressing do sałatek lub sos do kanapek. Z pewnością samodzielnie odkryjesz wiele unikatowych połączeń, które już na stałe pozostaną w domowym jadłospisie.
Składniki
Ketchup z dyni
- 1 kg Cebula
- 1 łyżka Ostra papryka mielona
- 1 szklanki Ocet
- 0.5 Litr Przecier pomidorowy
- 1 łyżka Bazylia suszona
- 3 kg Dynia
- 0.5 kilogram Cukier
- 1 łyżka Słodka papryka
- 1 kg Papryka czerwona
- 1 łyżka Suszone oregano
Przygotowanie
- 1
Dynię obierz ze skóry, a następnie usuń z jej wnętrza włókna i pestki. Miąższ pokrój w kostkę, umieść w misce i wymieszaj z 1 łyżką soli. Warzywo pozostaw w temperaturze pokojowej na 3 godziny.
- 2
Paprykę umyj, osusz, wydrąż gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Warzywo umieść w misce, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i pozostaw na 3 godziny.
- 3
Cebulę obierz z łupin i pokrój w kostkę. Umieść ją w misce, wymieszaj z 1 łyżeczką soli i pozostaw na 3 godziny.
- 4
Przygotuj 3 garnki. Do każdego z nich dodaj inne warzywo. Dynię, cebulę i paprykę gotuj w sosie własnym przez ok. 30 minut. W razie potrzeby dolej niewielką ilość wody, aby zapobiec przypaleniu warzyw.
- 5
Ugotowane warzywa umieść we wspólnej misce i zblenduj je na gładkie purée.
- 6
Aby przygotować zalewę, do garnka wlej ocet, dodaj przecier pomidorowy, cukier, bazylię, oregano, słodką i ostrą paprykę mieloną. Składniki doprowadź do wrzenia.
- 7
Do gotującej się zalewy dodaj zblendowane warzywa i gotuj ketchup z dyni przez ok. 30 minut.
Gorący ketchup z dyni przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie je zakręć. Pojemniki połóż go góry dnem i pozostaw do wystudzenia w temperaturze pokojowej, a następnie przechowuj w suchym i chłodnym miejscu.
Zobacz także:
Czy jest coś bardziej magicznego niż złota, polska jesień? To pora roku, w której natura obdarowuje nas najpiękniejszymi odcieniami czerwieni, pomarańczy i złota. Dzień staje się krótszy, a wieczory dłuższe, co sprawia, że szczególnie pragniemy cieszyć się rozgrzewającymi, aromatycznymi przysmakami. Jednym z najpopularniejszych jesiennych warzyw jest oczywiście dynia, której możliwości zastosowania w kuchni są niemal nieograniczone. Obok tradycyjnych receptur, jak curry, czy krem, pojawiają się także bardziej nietuzinkowe propozycje odkrywające potencjał tego przysmaku. Ketchup z dyni jest bez wątpienia jedną z nich. Przygotuj się na kulinarne odkrycie, które na pewno pozostanie w twoim domu na dłużej.
Jak przygotować ketchup z dyni? Praktyczne porady i wskazówki
Aby przygotować domowy ketchup z dyni, na początku należy spreparować warzywa. Dynia, cebula i papryka stanowią podstawę prezentowanej receptury. Składniki te należy oprószyć solą i pozostawić w temperaturze pokojowej na ok. 3 godziny. Proces ten sprawi, że komponenty puszczą soki, w których następnie będą się powoli gotować. Dzięki temu zachowają swój cały aromat. Następnie wspomniane składniki należy zblendować, aby otrzymać pożądaną konsystencję.
Zobacz także: Przepis na ketchup z cukinii, papryki i cebuli — uniwersalny dip, który podkreśli smak twoich ulubionych dań
Ketchup z dyni składa się nie tylko z warzyw, ale i zalewy. Jest ona przyrządzona na bazie octu i przypraw, które odpowiadają za wyrazisty smak potrawy. Do marynaty trafia także cukier, który pełni funkcję konserwującą. Gdy już połączysz te dwa elementy i odparujesz nadmiar wody, przelej ketchup z dyni do słoików i szczelnie je zakręć. Opisywanego przetworu nie trzeba już pasteryzować.