Śliwki w boczku — 2-składnikowa przekąska, dobra na ciepło i na zimno

Śliwki w boczku
Źródło: GettyImages

Składniki

Śliwki w boczku

  • 120 g Wędzony boczek w plastrach
  • 120 g Suszone śliwki

Przygotowanie

  1. 1

    Wykałaczki niezbędne do przygotowania śliwek w boczku umieść w wodzie i mocz przez minimum 15-20 minut. Czynność ta sprawi, że patyczki nie będą się palić podczas zapiekania przekąski w piekarniku.

  2. 2

    Nagrzej piekarnik do temperatury 220 st. C.

  3. 3

    Plastry wędzonego boczku przekrój na połowę i owijaj nimi suszone śliwki. Do przepisu warto sięgnąć po śliwki bez pestek. Jeśli jednak dysponujesz jedynie owocami z pestkami, przed owinięciem śliwek za pomocą boczku, należy pozbyć się z nich twardej zawartości. Następnie przygotowane przekąski przebij wykałaczką.

  4. 4

    Śliwki w boczku rozłóż na blasze wyłożonej arkuszem papieru do pieczenia i piecz przez ok. 8 minut, kontrolując stopień wypieczenia bekonu. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też