Zapiekanka ze szpinakiem

Zapiekanka ze szpinakiem
Źródło: StockFood

Składniki

  • 200 g Makaron pełnoziarnisty
  • 200 g Twaróg półtłusty
  • 250 g Mrożony szpinak w liściach
  • 1 szklanki Mleko roślinne
  • 1 łyżka Masło
  • 2 ząbki Czosnek
  • 0.5 Łyżka Mąka kukurydziana
  • Oregano
  • Sok z cytryny

Przygotowanie

  1. 1

    Ugotuj makaron pełnoziarnisty, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.

  2. 2

    Kiedy szpinak się rozmrozi duś go pod przykryciem razem z sokiem z cytryny i 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

  3. 3

    Przygotuj sos. W osobnym garnku rozpuść masło. Po chwili dodaj mąkę, mleko roślinne i dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Następnie dodaj drugi ząbek czosnku i poczekaj, aż sos stanie się gęsty.

  4. 4

    Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaron nałóż szpinak, a całość zalej gęstym sosem. Na górę zapiekanki makaronowej ze szpinakiem połóż rozdrobniony twaróg i listki świeżego oregano.

  5. 5

    Zapiekankę ze szpinakiem piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.

  6. 6

    Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis

Przeczytaj też