Zapiekanka ze szpinakiem
Pyszna zapiekanka ze szpinakiem poleca się na pożywny obiad dla dzieci. Przygotujesz ją w niecałą godzinę.
Składniki
- 200 g Makaron pełnoziarnisty
- 200 g Twaróg półtłusty
- 250 g Mrożony szpinak w liściach
- 1 szklanki Mleko roślinne
- 1 łyżka Masło
- 2 ząbki Czosnek
- 0.5 Łyżka Mąka kukurydziana
- Oregano
- Sok z cytryny
Przygotowanie
- 1
Ugotuj makaron pełnoziarnisty, zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
- 2
Kiedy szpinak się rozmrozi duś go pod przykryciem razem z sokiem z cytryny i 1 przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.
- 3
Przygotuj sos. W osobnym garnku rozpuść masło. Po chwili dodaj mąkę, mleko roślinne i dokładnie wymieszaj, żeby nie powstały grudki. Następnie dodaj drugi ząbek czosnku i poczekaj, aż sos stanie się gęsty.
REKLAMA - 4
Ugotowany i odcedzony makaron przełóż do naczynia żaroodpornego. Na makaron nałóż szpinak, a całość zalej gęstym sosem. Na górę zapiekanki makaronowej ze szpinakiem połóż rozdrobniony twaróg i listki świeżego oregano.
- 5
Zapiekankę ze szpinakiem piecz przez 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- 6
Posiłek nadaje się dla dzieci powyżej 12. miesiąca życia.
Zobacz także: