Obłędnie smaczne smażone marchewki. Na samą myśl aż ślinka cieknie!

Smażone marchewki
Źródło: Shutterstock/Brent Hofacker

Składniki

Smażone marchewki

  • 20 g Masło
  • 250 g Młode marchewki
  • 1 garść Sezam
  • Olej sezamowy
  • Pieprz czarny mielony
  • Sól

Opcjonalnie: labneh — ser z jogurtu greckiego

  • 20 g Oliwa z oliwek
  • 5 g Sól morska
  • 250 g Jogurt grecki

Przygotowanie

  1. 1

    Marchewki opłucz pod wodą i obierz ze skórki. Następnie pokrój warzywa na odpowiadające części (np. w ćwiartki). 

  2. 2

    Na patelni rozpuść masło, a następnie smaż na nim pokrojone marchewki. Kiedy warzywa stanie się apetycznie rumiana, wręcz złotawa, umieść marchewki na kawałku ręcznika papierowego i odsącz z nadmiaru tłuszczu. 

  3. 3

    Opcjonalnie: Przygotuj labneh. W tym celu w oddzielnym naczyniu połącz jogurt grecki z oliwą z oliwek oraz solą morską. Zaraz potem przełóż zawartość miski na sitko ułożonym na dnie ręcznikiem papierowym. W takiej postaci pozostaw składniki, żeby odciekły i zgęstniały.

     

    Smażone marchewki serwuj w towarzystwie sera z jogurtu greckiego (labneh) oraz ziarnami sezamu. Wierzch polecamy polać odrobiną sezamowego oleju. 

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też