Marchew pieczona – krucha i słodka, że palce lizać!

Marchew pieczona
Źródło: Getty Images

Składniki

Składniki na marchew pieczoną

  • 0.5 kilogram Marchew
  • 1 Szczypta Sól morska jodowana drobnoziarnista
  • 1 Szczypta Sól
  • 1 łyżka Sok z cytryny
  • 1 łyżka Miód
  • 1 łyżka Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  1. 1

    Najlepiej marchew pieczona wychodzi z młodej marchewki. Dlaczego? Ponieważ jest ona słodka, bardzo soczysta, mała i można ją upiec praktycznie w całości. Dzięki temu danie to wygląda po upieczeniu bardzo apetycznie – marchewka w czasie pieczenia nabiera apetycznego, zarumienionego koloru, więcej słodyczy i wyrazu. Jeśli nie mamy młodej marchwi, nic nie szkodzi – wybierzmy do pieczenia te małej wielkości, dość cienkie i łatwe w pokrojeniu.

  2. 2

    Młodą marchew bardzo dobrze myjemy i kroimy na pół. Zostawiamy kawałek widocznej naci - ładnie się będzie prezentowała po upieczeniu. Marchew dojrzałą obieramy i tniemy na słupki – połówki lub ćwiartki.

  3. 3

    W misce mieszamy miód, sok z całej cytryny i oliwę z oliwek. Glazurujemy sosem pocięte na kawałki marchewki. Z pomocą silikonowego pędzelka spożywczego (jeśli takiego nie mamy możemy użyć zwykłej łyżeczki) glazurujemy dokładnie marchewki, nakładając słodko-kwaśną marynatę.

  4. 4

    Wykładamy papierem do pieczenia blachę i układamy na niej marchewki. Tak przygotowane warzywa posypujemy solą morką i pieprzem. Możemy także użyć świeżych ziół – np. kolendry czy oregano.

  5. 5

    Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 do 40 minut. Czas pieczenia dostosowujemy do wielkości marchewek - młode, niewielkie i cienkie pieczemy krócej, większe i grubsze marchewki dłużej. W połowie czasu pieczenia przekładamy marchewki na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie w środku, ale przyjemnie chrupiące na zewnątrz.

    Przeczytaj także:

     

     

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też