Marchew pieczona – krucha i słodka, że palce lizać!
Marchew pieczona może pełnić wiele funkcji i być odpowiednia na różne okazje i do odmiennych posiłków. To warzywo będzie doskonałą przekąską w wersji solo – musi być jednak odpowiednio doprawione i w punkt upieczone. Smakować będzie wtedy, kiedy marchew będzie chrupiąca na zewnątrz, a miękka w środku, przyprawiona, odpowiednio słona i równocześnie słodka.
Składniki
Składniki na marchew pieczoną
- 0.5 kilogram Marchew
- 1 Szczypta Sól morska jodowana drobnoziarnista
- 1 Szczypta Sól
- 1 łyżka Sok z cytryny
- 1 łyżka Miód
- 1 łyżka Oliwa z oliwek
Przygotowanie
- 1
Najlepiej marchew pieczona wychodzi z młodej marchewki. Dlaczego? Ponieważ jest ona słodka, bardzo soczysta, mała i można ją upiec praktycznie w całości. Dzięki temu danie to wygląda po upieczeniu bardzo apetycznie – marchewka w czasie pieczenia nabiera apetycznego, zarumienionego koloru, więcej słodyczy i wyrazu. Jeśli nie mamy młodej marchwi, nic nie szkodzi – wybierzmy do pieczenia te małej wielkości, dość cienkie i łatwe w pokrojeniu.
- 2
Młodą marchew bardzo dobrze myjemy i kroimy na pół. Zostawiamy kawałek widocznej naci - ładnie się będzie prezentowała po upieczeniu. Marchew dojrzałą obieramy i tniemy na słupki – połówki lub ćwiartki.
- 3
W misce mieszamy miód, sok z całej cytryny i oliwę z oliwek. Glazurujemy sosem pocięte na kawałki marchewki. Z pomocą silikonowego pędzelka spożywczego (jeśli takiego nie mamy możemy użyć zwykłej łyżeczki) glazurujemy dokładnie marchewki, nakładając słodko-kwaśną marynatę.
- 4
Wykładamy papierem do pieczenia blachę i układamy na niej marchewki. Tak przygotowane warzywa posypujemy solą morką i pieprzem. Możemy także użyć świeżych ziół – np. kolendry czy oregano.
- 5
Piekarnik ustawiamy na 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 30 do 40 minut. Czas pieczenia dostosowujemy do wielkości marchewek - młode, niewielkie i cienkie pieczemy krócej, większe i grubsze marchewki dłużej. W połowie czasu pieczenia przekładamy marchewki na drugą stronę. Po wyjęciu z piekarnika powinny być miękkie w środku, ale przyjemnie chrupiące na zewnątrz.
Przeczytaj także:
- Chrupiąca przekąska, która odmieni twoje menu? Pieczone ziemniaki Hasselback
- Pieczone bataty to pyszna alternatywa dla frytek z ziemniaków
- Pieczone warzywa – miks zdrowych składników, które ubarwią posiłek
Marchew pieczona może stanowić dodatek do obiadu – do pieczonych mięs, pieczonej ryby, ale także dania jarskiego – ziemniaków z jajkiem sadzonym. Marchew pieczona to dobra alternatywa dla doskonale znanych sposobów podawania marchewki – jako tartej surówki z jabłkiem, czy znanej z dzieciństwa marchewki duszonej z groszkiem.
Marchew pieczona – jaka będzie najlepsza?
Najbardziej smakowita i efektownie wyglądająca na talerzu będzie młoda marchew pieczona. W jej przypadku uda się w naczyniu żaroodpornym ułożyć całe marchewki – częściowo także z nacią. Młoda marchew ma słodkawy, intensywny smak i wychodzi wyborna. Ma także tak delikatną skórę, że nie trzeba jej ścierać, ani obierać obieraczką – jarzyny wystarczy bardzo dokładnie wyszorować. Gotowa, upieczona młoda marchew doskonale wygląda także położona na talerzu obok innych dań. Tak serwowana marchew bardzo często ląduje na talerzach w wykwintnych restauracjach prowadzonych przez najznamienitszych szefów kuchni.
Jeśli jednak nie będzie akurat sezonu na młode warzywa, można posiłkować się dojrzałą marchwią dostępną w sklepach także w późną jesienią czy w środku zimy. Ją jednak trzeba nie tylko umyć, ale także obrać, a do pieczenia dodatkowo pokroić na słupki, a te na połówki lub wręcz ćwiartki. Podział marchwi na kawałki najlepiej dopasować do grubości warzywa – marchewki o pokaźnej objętości tniemy na mniejsze kawałki.
Czym doprawiać marchew pieczoną?
Marchew jest warzywem (a wedle jednej z dyrektyw Unii Europejskiej owocem) o lekko słodkawym smaku (im marchew młodsza, tym bardziej słodka), i właśnie ten smak można podkreślić w czasie pieczenia. Wedle przepisu na marchew pieczoną, warzywo to najlepiej glazurować sosem, który będzie mieszaniną miodu, soku z cytryny i oliwy z oliwek. Inne marynaty mogą mieć w składzie słodką musztardę, dobrze wypada w pieczeniu także mieszanka: miodu, ostrej papryki, imbiru, czosnku, kurkumy, soku z cytryny i oleju.
Przed pieczeniem marchew można posypać świeżą kolendrą, rozmarynem lub ziołami prowansalskimi, a jeśli zależy wam na bardziej pikantnym smaku – dodajcie chili i ostrą paprykę. Jeśli chcemy z pieczonej marchwi zrobić danie imprezowe – serwowane na szwedzkim stole – można zaproponować jego podanie z sosem – tysiąca wysp, sosem czosnkowym czy aioli.
Jeśli zależy wam na bardziej wytrawnym smaku marchwi pieczonej, można posypać warzywa parmezanem lub innym, lubianym serem i zapiec warzywa w takim towarzystwie.