Minipizze z oscypkiem i żurawiną — włoski klasyk w góralskiej odsłonie

Minipizze
Źródło: Shutterstock/Martin Rettenberger

Składniki

Minipizze z oscypkiem i żurawiną

  • Sól
  • 250 ml Woda
  • 420 g Mąka pszenna
  • 1 łyżeczka Cukier
  • 1 łyżeczka Suszone drożdże
  • Passata pomidorowa
  • Żurawina
  • Oscypek

Przygotowanie

  1. 1

    Aby przygotować zaczyn, umieść w miseczce 1 łyżkę mąki pszennej, 1 łyżeczkę suchych drożdży, 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżki ciepłej wody. Podane składniki starannie wymieszaj, naczynie przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto na 15 minut, najlepiej w ciepłe miejsce. 

  2. 2

    W międzyczasie do dużej miski dodaj mąkę pszenną, wodę oraz sól. Gdy zaczyn wyrośnie, wlej go do pozostałych składników i wyrabiaj ciasto do chwili, w której powstanie elastyczna i miękka masa. Miskę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw ciasto do wyrośnięcia, tym razem na ok. 90 minut. 

  3. 3

    Piekarnik nagrzej do temperatury 200 st. C.

  4. 4

    Blaszkę wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  5. 5

    Wyrośnięte ciasto podziel na mniejsze części.

  6. 6

    Oscypki pokrój w plasterki.

  7. 7

    Z ciasta uformuj niewielkie placki i układaj je na przygotowanej blaszce. Każdą minipizzę posmaruj passatą pomidorową i ułóż na niej plasterki oscypka. Na pszenne placuszki warto dodać także plasterki pokrojonej cebuli lub kawałki ulubionej szynki.

  8. 8

    Minipizze z oscypkiem piecz przez ok. 13 minut. Gdy placki apetycznie się zarumienią, wyciągnij przysmak z kuchenki i dodaj porcje żurawiny.

     

    Minipizze z oscypkiem i żurawiną serwuj bezpośrednio po przygotowaniu. Najlepiej smakują na ciepło.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też