Niewiarygodnie orzeźwiająca sałatka z arbuzem i fetą

Salatka z arbuzem i fetą
Źródło: Shutterstock/Juefrateam

Składniki

Składniki na sałatkę z arbuzem i fetą

  • 0.5 Sztuka Arbuz
  • 1 opakowanie Rukola
  • 1 opakowanie Ser feta
  • 10 sztuk Truskawki
  • 3 gałązki Mięta
  • 1 sztuka Limonka

Przygotowanie

  1. 1

    Arbuza tniemy na około dwucentymetrowe plastry, odcinamy skórę i tniemy na kostki.

  2. 2

    Myjemy pod bieżącą wodą rukolę oraz gałązki z listkami mięty. Porządnie odcedzamy i delikatnie osuszamy.

  3. 3

    Ser fetę także kroimy – najpierw wzdłuż, później w poprzek, a na koniec w kostkę.

  4. 4

    Wkładamy do miski arbuza, potem listki rukoli i mięty. Posypujemy kostkami sera feta.

  5. 5

    Na wierzch wyciskamy sok z limonki.

  6. 6

    Kroimy na drobne kawałki umyte i pozbawione szypułek truskawki. Posypujemy nimi całą sałatkę. Przed podaniem delikatnie mieszamy.

  7. 7

    Ciekawym sposobem na podanie lekkiej sałatki z arbuzem i fetą jest zaserwowanie jej w naturalnej „misce”. W tym celu należy inaczej obrobić arbuza. Do sałatki wydrążamy miąższ bez rozcinania skóry owocu. Po wyjęciu miąższu oczyszczamy połówkę arbuza do białej warstwy i w niej układamy warstwowo wszystkie składniki i w tej formie sałatka ląduje na stole.

    Przeczytaj także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też