Orzeźwiająca sałatka z rukoli i truskawek – idealna na upalne dni w środku lata
Sałatka z rukoli i truskawek? Jeśli to połączenie na pierwszy rzut oka wydaje się ciekawe – koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jeśli nie jest to zestawienie, które wydaje się oczywiste, warto dać mu szansę i spróbować, jak będzie smakowało. Tak, czy siak – pomysł wart jest zrealizowania.
Składniki
Składniki na sałatkę z rukoli i truskawek
- 2 szklanek Truskawki
- 1 opakowanie Rukola
- 2 łyżki Sok z cytryny
- 0.33 Szklanka Oliwa z oliwek
- 2 łyżki Ocet balsamiczny
- 1 garść Mięta
- 1 Szczypta Pieprz
- 1 Szczypta Sól
- 1 Szczypta Zioła prowansalskie
Przygotowanie
- 1
Rukolę przekładamy z opakowania na sitko i myjemy pod bieżącą wodą. Otrzepujemy z nadmiaru wody i osuszamy.
- 2
Truskawki także myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i dodatkowo pozbawiamy szypułek. Jeśli chcemy uzyskać większą objętość sałatki, owoce kroimy na połówki lub ćwiartki.
- 3
Miętę siekamy na małe paseczki.
- 4
Do salaterki przekładamy sałatę, miętę i owoce, delikatnie mieszamy oba składniki.
- 5
Czas na przygotowanie sosu. W tym celu w miseczce mieszamy oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sok z cytryny, pieprz, sól i zioła prowansalskie. Zalewamy sosem zawartość w misce i delikatnie mieszamy całość, tak, żeby dressing wszędzie dotarł.
- 6
Sałatkę z rukoli i truskawek możemy przygotować z myślą o przekąsce, posiłku lub dodatku do mięs na grillu.
Przeczytaj także:
Owoce w sałatkach to nic nowego ani zaskakującego – także w połączeniu z mięsem czy serami. Wyjątkowo dobrze wypada połączenie dojrzewającej szynki hiszpańskiej z arbuzem i malinami ułożonymi na roszponce. Nie mniej warta przetestowania jest sałatka z arbuzem i serem feta. To dwa przykłady dań, które można zrobić w sezonie na te właśnie owoce. To jednak nie wszystko. Wybornym połączeniem przez cały rok będzie inna owocowo-mięsna propozycja: wędzony kurczak, ananas z puszki, kukurydza z puszki, majonez.
Jaka jest sałatka z rukoli i truskawek?
Przede wszystkim bardzo wyrazista. Ostrości potrawie nadaje rukola, która ma cierpki, gorzkawy smak. Tę goryczkę osładza jednak słodycz i wilgoć truskawek. Drugą cechą charakterystyczną tego dania jest także łatwość jego wykonania. W przeciwieństwie do sałatek, w których trzeba coś smażyć, gotować czy grillować, tutaj wystarczy umyć dokładnie warzywa, owoce i zioła, a następnie je połączyć. Z tego także powodu przepis na sałatkę z rukoli i truskawek jest tak prosty, że łatwy do zrobienia dla osób w kulinariach stawiających dopiero pierwsze kroki.
Sałatka z rukoli i truskawek jest także bardzo estetyczna – połączenie zieleni i czerwieni świetnie wygląda na talerzu. Żeby dodatkowo wyeksponować urodę dania, zamiast wykładać je w salaterce, można potrawę zaserwować na półmisku.
Na jakie okazje robić sałatkę z rukoli i truskawek?
Sałatka z rukoli i truskawek to dobra propozycja na gorące lato. Chociaż truskawki można kupić praktycznie przez cały rok, te z czerwca, kiedy jest na nie sezon smakują najsłodziej i najbardziej intensywnie pachną. Danie to dobrze wypada w ciepłe, letnie dni i wieczory, bo właśnie wtedy, ze względu na aurę, mamy ochotę jeść więcej lekkich, owocowo-warzywnych potraw.
Sałatka z rukoli truskawek może być dodatkiem, który podamy do obiadu - z powodzeniem zastąpi sałatę z pomidorami, ogórkiem, cebulą i sosem vinegret. Może także stanowić potrawę, którą postawimy na stole w czasie imprezy czy grilla. Takie połączenie warzyw i owoców będzie pasowało do mięs – karkówki z grilla, szaszłyków z kurczaka, a także grillowanych warzyw.
Jakie zalety ma sałatka z rukoli i truskawek?
Jest lekka, nieobciążająca żołądka, smaczna, szybka w wykonaniu, efektowna. Do zalet tej potrawy należy także to, że daje szerokie pole do popisu jeśli chodzi o dodatkowe podkręcanie smaku. Przepis na tę sałatkę możemy potraktować jako wersję podstawową i samodzielnie eksperymentować – dodając składniki wedle własnych upodobań i ochoty. Jakie na przykład?
Spróbować można połączenia z serami: fetą, tartym parmezanem lub grillowanym haloumi. Dodać można inne owoce, które jeszcze bardziej zneutralizują gorycz rukoli: arbuza, melona, kuleczki granata, maliny, jeżyny. Do dosmaczenia sałatki dodać można także sos w zmienionej wersji – dobrze wypadnie tu miks: miód, miodowa musztarda, cytryna i olej balsamiczny. W wersji jeszcze bardziej rozbudowanej, ale już nie wegetariańskiej, do sałatki dodać można także grillowaną pierś kurczaka czy porwaną na małe kawałki szynkę parmeńską.