Truskawki w czekoladzie

Truskawki w czekoladzie
Źródło: GettyImages

Składniki

  • 500 g Truskawki
  • 100 g Gorzka czekolada 70%
  • 1 łyżka Masło

Przygotowanie

  1. 1

    Umyj owoce, usuń szypułki i starannie je osusz, używając ręcznika papierowego. Następnie połam czekoladę na małe kawałki, przełóż do metalowej miski, umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i roztop w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj 1 łyżkę masła i mieszaj, aż się roztopi.

  2. 2

    Przygotowane truskawki zanurzaj w lekko ostudzonej, płynnej czekoladzie i układaj na talerzu, wyłożonym papierem do pieczenia.

  3. 3

    Jeśli zależy Ci na szaszłykach owocowych, całkowicie pokrytych czekoladą, nabij truskawki na wykałaczki i mocz je w płynnej czekoladzie. Truskawki w czekoladzie na patyku prezentują się obłędnie!

  4. 4

    Aby urozmaicić wygląd deseru, możesz roztopić również białą czekoladę i obtaczać owoce naprzemiennie, tworząc wyśmienitą kompozycję smaków. Truskawki w białej czekoladzie będą równie atrakcyjną formą przekąski, jednakowo dla dzieci jak i dorosłych.

     

    Zobacz także:

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też