Truskawki w czekoladzie
Truskawki w czekoladzie to słodka przekąska, którą znamy z festiwalów czekolady, targów świątecznych czy imprez okolicznościowych. Można je jednak przygotować samodzielnie we własnym domu, np. jako deser na walentynkową kolację bądź małe co nieco na imprezę urodzinową dla dziecka.
Składniki
- 500 g Truskawki
- 100 g Gorzka czekolada 70%
- 1 łyżka Masło
Przygotowanie
- 1
Umyj owoce, usuń szypułki i starannie je osusz, używając ręcznika papierowego. Następnie połam czekoladę na małe kawałki, przełóż do metalowej miski, umieść nad garnkiem z wrzącą wodą i roztop w kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj 1 łyżkę masła i mieszaj, aż się roztopi.
- 2
Przygotowane truskawki zanurzaj w lekko ostudzonej, płynnej czekoladzie i układaj na talerzu, wyłożonym papierem do pieczenia.
- 3
Jeśli zależy Ci na szaszłykach owocowych, całkowicie pokrytych czekoladą, nabij truskawki na wykałaczki i mocz je w płynnej czekoladzie. Truskawki w czekoladzie na patyku prezentują się obłędnie!
REKLAMA - 4
Aby urozmaicić wygląd deseru, możesz roztopić również białą czekoladę i obtaczać owoce naprzemiennie, tworząc wyśmienitą kompozycję smaków. Truskawki w białej czekoladzie będą równie atrakcyjną formą przekąski, jednakowo dla dzieci jak i dorosłych.
Zobacz także: