Wyśmienite ciasto Ambasador — wypiek, który pozostaje na długo w pamięci

Ciasto Ambasador
Źródło: Shutterstock/Ryzhkov Photography

Składniki

Ciasto Ambasador — biszkopt

  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 10 sztuk Jajko
  • 4 łyżki Kakao
  • 2 łyżki Mąka pszenna
  • 1 opakowanie Cukier wanilinowy
  • 2 opakowania Budyń śmietankowy
  • 10 łyżek Cukier

Masa budyniowa

  • 3 sztuki Żółtko
  • 1 litr Mleko
  • 1 łyżka Mąka pszenna
  • 7 łyżek Cukier
  • 2 łyżki Mąka ziemniaczana
  • 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
  • 500 g Masło

Dodatkowo

  • 2 łyżki Nutella
  • 1.5 tabliczka Gorzka czekolada
  • 30 sztuk Herbatniki kakaowe
  • 0.5 Szklanka Posiekane orzechy włoskie
  • 1 puszka Brzoskwinie w syropie

Przygotowanie

  1. 1

    Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C. 

  2. 2

    Foremkę o wymiarach 25 × 38 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  3. 3

    Jajka wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym ubijaj do chwili powstania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj żółtka, cały czas mieszając. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dodaj mąkę pszenną, kakao, budynie śmietankowe oraz proszek do pieczenia. Miksuj składniki do chwili połączenia. Wylej masę na przygotowaną blaszkę, włóż foremkę do piekarnika i piecz ciasto przez ok. 30 minut.

  4. 4

    Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 2 części. 

  5. 5

    W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Szklankę mleka, żółtka, cukry waniliowe oraz mąkę ziemniaczaną starannie ze sobą wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, dodaj mieszankę budyniową. Komponenty energicznie mieszaj, do chwili powstania gęstego kremu. Następnie ściągnij garnek z kuchenki i pozostaw krem do wystudzenia.

  6. 6

    Masło ubij na jasny puch, a następnie dodawaj porcjami wystudzony budyń. Mieszaj do chwili powstania jednolitego kremu.

  7. 7

    Masę budyniową podziel na 2 równe części. Do pierwszej porcji dodaj kakao, Nutelle, posiekaną czekoladę oraz orzechy włoskie. Składniki starannie wymieszaj. 

  8. 8

    Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Dodaj owoce do drugiej porcji kremu budyniowego i wymieszaj komponenty.

  9. 9

    Aby złożyć ciasto Ambasador, w foremce ułóż kolejno biszkopt, masę kakaową, biszkopt, masę brzoskwiniową, herbatniki.

     

    Ciasto Ambasador schładzaj przed podaniem przez minimum 120 minut.

     

    Zobacz także: 

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też