Wyśmienite ciasto Ambasador — wypiek, który pozostaje na długo w pamięci
Ciasto Ambasador to elegancki i wyrafinowany wypiek na specjalne okazje. Składa się z delikatnego, czekoladowego biszkoptu, kremowej masy budyniowej oraz obfitej ilości orzechów. Prezentowany łakoć można udekorować kremem czekoladowym lub brzoskwiniową galaretką. Aby poznać wszystkie tajniki przyrządzania smakowitego ciasta Ambasador, zapoznaj się z naszą sprawdzoną recepturą.
Składniki
Ciasto Ambasador — biszkopt
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 10 sztuk Jajko
- 4 łyżki Kakao
- 2 łyżki Mąka pszenna
- 1 opakowanie Cukier wanilinowy
- 2 opakowania Budyń śmietankowy
- 10 łyżek Cukier
Masa budyniowa
- 3 sztuki Żółtko
- 1 litr Mleko
- 1 łyżka Mąka pszenna
- 7 łyżek Cukier
- 2 łyżki Mąka ziemniaczana
- 2 opakowania Budyń waniliowy w proszku
- 500 g Masło
Dodatkowo
- 2 łyżki Nutella
- 1.5 tabliczka Gorzka czekolada
- 30 sztuk Herbatniki kakaowe
- 0.5 Szklanka Posiekane orzechy włoskie
- 1 puszka Brzoskwinie w syropie
Przygotowanie
- 1
Piekarnik nagrzej do temperatury 180 st. C.
- 2
Foremkę o wymiarach 25 × 38 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 3
Jajka wraz z cukrem oraz cukrem wanilinowym ubijaj do chwili powstania jasnej i puszystej masy. Następnie dodaj żółtka, cały czas mieszając. Zmniejsz obroty miksera do minimum, dodaj mąkę pszenną, kakao, budynie śmietankowe oraz proszek do pieczenia. Miksuj składniki do chwili połączenia. Wylej masę na przygotowaną blaszkę, włóż foremkę do piekarnika i piecz ciasto przez ok. 30 minut.
- 4
Wystudzony biszkopt przekrój wzdłuż na 2 części.
- 5
W międzyczasie przygotuj masę budyniową. Szklankę mleka, żółtka, cukry waniliowe oraz mąkę ziemniaczaną starannie ze sobą wymieszaj. Pozostałe mleko zagotuj, a gdy zacznie wrzeć, dodaj mieszankę budyniową. Komponenty energicznie mieszaj, do chwili powstania gęstego kremu. Następnie ściągnij garnek z kuchenki i pozostaw krem do wystudzenia.
- 6
Masło ubij na jasny puch, a następnie dodawaj porcjami wystudzony budyń. Mieszaj do chwili powstania jednolitego kremu.
- 7
Masę budyniową podziel na 2 równe części. Do pierwszej porcji dodaj kakao, Nutelle, posiekaną czekoladę oraz orzechy włoskie. Składniki starannie wymieszaj.
- 8
Brzoskwinie odsącz z zalewy i pokrój w drobną kostkę. Dodaj owoce do drugiej porcji kremu budyniowego i wymieszaj komponenty.
- 9
Aby złożyć ciasto Ambasador, w foremce ułóż kolejno biszkopt, masę kakaową, biszkopt, masę brzoskwiniową, herbatniki.
Ciasto Ambasador schładzaj przed podaniem przez minimum 120 minut.
Zobacz także:
- Ciasto ze słonecznikiem — kakaowy biszkopt wypełniony chrupiącym kremem. Tego połączenia musisz spróbować!
- Snikers ciasto, któremu nie da się oprzeć. Tego smaku łatwo nie zapomnisz, a przepis na wykonanie deseru zachowasz na długo!
- Ciasto porzeczkowiec — niezawodny sposób na to, by zaskoczyć rodzinę oraz znajomych
Wykonanie ciasta Ambasador może wydawać się skomplikowane, jednak niczym się nie martw. Nasz szczegółowo opisany sposób przyrządzenia przeprowadzi cię przez cały proces, umożliwiając osiągnięcie doskonałego rezultatu. Niezależnie od tego, czy jesteś doświadczonym cukiernikiem, czy dopiero zaczynasz swoją kulinarną przygodę, ciasto Ambasador to receptura właśnie dla ciebie.
Zobacz także: Ciasto pszczółka — wypiek, który kochają wszystkie dzieci. Świetna alternatywa dla klasycznego tortu
Jak przygotować ciasto Ambasador? Praktyczne porady i wskazówki, które musisz znać
Przepis na ciasto Ambasador to prawdziwa perełka w świecie cukierniczym. Zostawiliśmy ci swobodę w wyborze dekoracji, którą warto dopasować do osobistych preferencji. Aby ciasto Ambasador prezentowało się nienagannie, możesz dodać porcję polewy czekoladowej lub galaretkę brzoskwiniową. Krem czekoladowy to nic innego jak rozpuszczone tabliczki gorzkiej i białej czekolady, które należy naprzemiennie dozować, tworząc abstrakcyjne wzory. Galaretka brzoskwiniowa będzie bardziej odświeżającym zwieńczeniem wypieku. Co więcej, możesz zanurzyć w niej kawałki lubianych owoców.