Obłędnie smaczne ciasto kawowe. Deser, którym nie pogardzi żaden łasuch
Ciasto kawowe to deser idealny, który doskonale sprawdzi się na rozmaite okazje. Jego smak, jak i wygląd sprawiają, że smakołyk znika ze stołu szybciej, niż byśmy sobie tego życzyli. Z tego względu polecamy nie ociągać się z decyzją o skosztowaniu ciasta kawowego, ponieważ nieoczekiwanie może zabraknąć dla ciebie kawałka. Miłośnicy kawy na pewno będą w siódmym niebie!
Składniki
Ciasto kawowe
- 6 sztuk Jajko
- 5 łyżek Mąka ziemniaczana
- 160 g Mąka pszenna
- 100 ml Wrzątek
- 3 łyżki Kakao
- 220 g Drobny cukier
- 3 łyżki Likier kawowy
- 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka Ocet
- 2 łyżeczki Kawa rozpuszczalna
- 500 g Serek mascarpone
- Kilka łyżek powidła śliwkowe
- 500 ml Śmietana kremówka 36%
- 4 łyżki Cukier puder
Przygotowanie
- 1
Brytfankę 23 cm x 23 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.
- 2
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.
- 3
W jednym naczyniu połącz ze sobą dwa rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz kakao.
- 4
Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek, umieszczając je w osobnych naczyniach. Białka ubij na puch, następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.
- 5
Do żółtek dodaj ocet i dokładnie wymieszaj składniki, posiłkując się widelcem.
- 6
Do piany z białek dodaj rozmieszane żółtka. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu.
- 7
Następnie do masy dodaj mieszankę suchych składników. Ciasto wymieszaj, a gdy zyska jednolitą konsystencję, wlej masę do kwadratowej brytfanki.
- 8
Biszkopt umieść w piekarniku i piecz przez ok. 35 minut. Gdy ciasto przestygnie, podziel je na 3 blaty.
- 9
Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Zalej kawę i odstaw napar, żeby się wystudził. Opcjonalnie do ponczu można dodać likier kawowy bądź rum, wedle upodobań.
- 10
Do miski przełóż serek mascarpone i utrzyj go za pomocą miksera.
- 11
Do oddzielnego naczynia dodaj śmietanę z cukrem pudrem i ubij składniki. Następnie połącz obydwie masy tak, aby powstał z nich jednolity krem. Uzyskaną masę podziel na 4 jednakowe porcje.
- 12
Pierwszy blat biszkoptu nasącz przestudzonym ponczem kawowym. Zaraz potem na ciasto wyłóż porcję kremu. Po wyrównaniu masy pokryj deser drugim kawałkiem biszkoptu, wierzch skrop kawową mieszanką i kontynuuj opisany schemat, aż do nasączenia ostatniego biszkoptu. Następnie na cieście rozsmaruj warstwę powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem porzeczkowym), wyłóż ostatnią porcję kremu mascarpone i wyrównaj masę.
- 13
Wierzch ciasta kawowego oprósz kawą lub proszkiem kakao. Gotowy deser umieść w lodówce i pozostaw w chłodzie na kilka godzin.
Zobacz także:
Biszkopt nasączony kawą, przełożony wybitnym kremem z mascarpone — czyż to nie brzmi jak deser marzenie? To idealny łakoć na spotkania w gronie rodziny i znajomych. W wersji dla dorosłych polecamy dodać do ponczu akcent alkoholowy. Aromat kawy doskonale wzmocni likier kawowy. Równie dobrze sprawdzi się rum. Warto jednak przemyśleć dodatek trunku do ciasta, ponieważ z wiadomych względów ciasto kawowe będzie nadawać się wtedy tylko dla osób pełnoletnich.
Zobacz także: Królewiec ciasto — król wśród deserów na wyjątkowe okazje. Koniecznie skosztuj!
Ciasto kawowe — przepis krok po kroku
Szykowanie ciasta kawowego należy rozpocząć od upieczenia biszkoptu. Jeśli czas na to pozwala, gotowy wypiek polecamy włożyć do lodówki na kilka godzin. Taki trik sprawi, że ciasto będzie znacznie łatwiejsze do krojenia, dzięki czemu bez trudu podzielisz je na 3 estetyczne blaty.
Do sporządzenia wybornego kremu należy użyć mocno schłodzonej śmietanki kremówki, którą ubijamy z cukrem. Następnie łączymy ją z utartym serkiem mascarpone, a po wymieszaniu krem jest gotowy do przekładania ciasta kawowego.
Na samym końcu wystarczy już tylko złożyć deser w całość. Dokładną instrukcję znajdziesz w powyższym przepisie.