Obłędnie smaczne ciasto kawowe. Deser, którym nie pogardzi żaden łasuch

Ciasto kawowe
Źródło: Shutterstock/Lesya Dolyuk

Składniki

Ciasto kawowe

  • 6 sztuk Jajko
  • 5 łyżek Mąka ziemniaczana
  • 160 g Mąka pszenna
  • 100 ml Wrzątek
  • 3 łyżki Kakao
  • 220 g Drobny cukier
  • 3 łyżki Likier kawowy
  • 2 łyżeczki Proszek do pieczenia
  • 1 łyżeczka Ocet
  • 2 łyżeczki Kawa rozpuszczalna
  • 500 g Serek mascarpone
  • Kilka łyżek powidła śliwkowe
  • 500 ml Śmietana kremówka 36%
  • 4 łyżki Cukier puder

Przygotowanie

  1. 1

    Brytfankę 23 cm x 23 cm wyłóż kawałkiem papieru do pieczenia.

  2. 2

    Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st. C.

  3. 3

    W jednym naczyniu połącz ze sobą dwa rodzaje mąk, proszek do pieczenia oraz kakao.

  4. 4

    Rozbij jajka i oddziel białka od żółtek, umieszczając je w osobnych naczyniach. Białka ubij na puch, następnie dodaj cukier i dokładnie wymieszaj.

  5. 5

    Do żółtek dodaj ocet i dokładnie wymieszaj składniki, posiłkując się widelcem.

  6. 6

    Do piany z białek dodaj rozmieszane żółtka. Całość miksuj do momentu uzyskania gładkiego kremu.

  7. 7

    Następnie do masy dodaj mieszankę suchych składników. Ciasto wymieszaj, a gdy zyska jednolitą konsystencję, wlej masę do kwadratowej brytfanki.

  8. 8

    Biszkopt umieść w piekarniku i piecz przez ok. 35 minut.  Gdy ciasto przestygnie, podziel je na 3 blaty.

  9. 9

    Przygotuj poncz do nasączenia biszkoptu. Zalej kawę i odstaw napar, żeby się wystudził. Opcjonalnie do ponczu można dodać likier kawowy bądź rum, wedle upodobań.

  10. 10

    Do miski przełóż serek mascarpone i utrzyj go za pomocą miksera.

  11. 11

    Do oddzielnego naczynia dodaj śmietanę z cukrem pudrem i ubij składniki. Następnie połącz obydwie masy tak, aby powstał z nich jednolity krem. Uzyskaną masę podziel na 4 jednakowe porcje.

  12. 12

    Pierwszy blat biszkoptu nasącz przestudzonym ponczem kawowym. Zaraz potem na ciasto wyłóż porcję kremu. Po wyrównaniu masy pokryj deser drugim kawałkiem biszkoptu, wierzch skrop kawową mieszanką  i kontynuuj opisany schemat, aż do nasączenia ostatniego biszkoptu. Następnie na cieście rozsmaruj warstwę powideł śliwkowych (można zastąpić dżemem porzeczkowym), wyłóż ostatnią porcję kremu mascarpone i wyrównaj masę. 

  13. 13

Smacznego

Oceń przepis
REKLAMA

Przeczytaj też